Super Foods
Κόκκινες πιπεριές
Υπερτερούν έναντι των πράσινων πιπεριών λόγω την υψηλής περιεκτικότητάς τους σε βιταμίνη β- καροτίνη, η οποία έχει αντιοξειδωτική δράση ενώ επιπλέον περιέχουν βιταμίνη C καλύπτοντας το 240% της Συνιστώμενης Ημερίσιας Πρόσληψης!
Ντομάτες
Οι ντομάτες περιέχουν λυκοπένιο, ουσία η οποία έχει δείξει ότι συμβάλλει στην προστασία του δέρματος έναντι των εγκαυμάτων, καθυστερή την αρτηριακή καταστροφή ενώ επιπλέον βοηθά στην καταπολέμηση την καρδιακών παθήσεων. Τέλος, η ντομάτα βοηθά στην ενίσχυς της μνήμης και της ερωτικής μας διάθεσης.
Καρπούζι
Το καρπούζι περιέχει- όπως και η ντομάτα- λυκοπένιο. Σε μελέτη επίσης έχει φανεί ότι η κατανάλωση καρπουζιού δρα προστατευτικά έναντι την εμφάνισης προ-υπέρτασης.
Παντζάρια
Τα πατζάριε περιέχουν Βιταμίνη C, Βιταμίνη Α η οποία θεωρείται πολύ σημντική για την υγεία των ματιών, του δέρματος και των βλεννογόνων. Περιέχουν επίσης, φλλοκό οξύ το οποίο συμβάλει στην προστασία έναντι των γενετικών ανωμαλιών, τον καρκίνο του παχέος εντέρου και της οστεοπόρωσης.
Σύκα
Συμβάλλουν στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας. Έφει φανεί επίσης ότι αυξλανουν την ενεργητικότητα, έχουν πιθανή αφροδισιακή δράση, προστατεύουν το δέρμα και τέλος δρουν χωνευτικά και διουρητικά.
Φράουλες
Πολύ πλούσιες σε Βιταμινη C (ένα φλιτζάνι φραουλες υπερκαλύπτει τη Συνιστώμενη Ηερήσια Δόση σε Βιταμίνη C). Επιπλέον, έχουν αντιφλεγμονώδη δράση δεδομένου ότι μειώνουν τη δράση του ενζύμου COX (ένζυμο της αραχιδονικής οδού) που προκαλέι φλεγμονή. Τέλος, δρούν και προστατευτικά έναντι στην υπεριώδη ακτινοβολία.
Πεπόνι
Περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες (Βιταμίνη C- β- καροτίνη) συμβάλλοντας έτσι στην προστασία του οργανισμού. Μελέτες έχουν δείξει ότι συστατικά που περιέχονται στο πεπόνι μειώνουν την αρτηριακή πίεση, τη χοληστερόλη και προστατεύουν από διάφορους τύπους καρκίνου.
Κολοκύθες
Περιέχει σε υψηλές ποσότητες β-καροτένιο, ουσία με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις. Επιπλέον, συστήνεται η κατανάλωση αυτής από άτομα που υποφέρουν από γαστικά προβλήματα, επειδή η κολοκύθα μειώνει την οξύτητα των γαστρικών υγρών.
Μπλε μούρα
Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, σε βιταμίνες όπως C, E, K ενώ περιέχουν και υψηλές ποσότητες αντιοξειδωτικών ουσιών οι οποίες συμβάλλουν στην προστασία κατά του καρκίνου, καρδιακών παθήσεων ενώ έχουν και αντιγηραντική δράση.
Μάνγκο
Τα μάνγκο αποτελούν πολύ καλή πηγή βιταμίνης C και Α, ουσίες με αντιοξειδωτική δράση. Η βιταμίνη C συμβάλλει στη διατήρηση του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ η βιταμίνη Α έχει σημαντική συμβολή στην αύξηση των οστών και την διατήρηση της όρασης. Τέλος, προστατεύει το δέρμα από τους διάφορους ερεθισμούς και πανάδες.
Μαριέττα Μαρκούση
MSc, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος