Σε συνέχεια του προηγούμενου άρθρου ας δούμε και τους υπόλοιπους βασικούς κανόνες που θα πρέπει να εφαρμόσουμε.
Μην επιλέγετε τα ημίπαχα ή άπαχα τρόφιμα.
Έχουν υποστεί επεξεργασία οπότε έχουν χάσει μέρος των θρεπτικών τους συστατικών και σίγουρα υπολείπονται σε γεύση. Προτιμήστε τα πλήρη σε λιπαρά τρόφιμα και περιορίστε τη μερίδα!
Επιλέξτε τα «πραγματικά» φρούτα…
…και όχι αυτά που έχουν τεχνητές προσθήκες φρούτων (πχ οι έτοιμοι χυμοί εμπορίου).
Φάτε το φαγητό σας στο τραπέζι.
Έρευνες έχουν αποδείξει ότι όταν τρώμε βιαστικά και εν κινήσει ο εγκέφαλος δεν αντιλαμβάνεται σωστά το αίσθημα του κορεσμού οπότε πεινάμε πιο γρήγορα και στρεφόμαστε στο ασυναίσθητο τσιμπολόγημα!
Προσοχή στα ροφήματα που περιέχουν πολύυυυ ζάχαρη.
Υπάρχουν παντού.. (σούπερ μάρκετ, περίπτερα, καφέ ή σε είδη διατροφής) Ενώ συνήθως έχουν χρώματα και ονόματα που να υποδηλώνουν ότι είναι υγιεινά χωρίς όμως να είναι. Γι αυτό μάθετε να ελέγχετε τις ετικέτες τροφίμων όπως είδαμε στο προηγούμενο άρθρο!
Προσοχή στα smoothies.
Ότι αναγράφεται ως smoothie δεν είναι υποχρεωτικά και υγιεινό. Γι αυτό φτιάξτε μόνοι σας τα δικά σας smoothies, είναι εύκολο και γρήγορο, ή προτιμήστε μαγαζιά που τους λέτε εσείς τι να προσθέσουν στα smoothies τους και τα παρασκευάζουν εκείνη τη στιγμή!
Επιλέξτε κρεατικά τα οποία δεν είναι επεξεργασμένα.
Για παράδειγμα φροντίστε να αγοράσετε κοτόπουλο ή γαλοπούλα από το χασάπη και ψήστε τα εσείς αντί να αγοράζετε έτοιμες φέτες ψητής/ καπνιστής ή βραστής γαλοπούλας από τον πάγκο των αλλαντικών. Είναι πιο χρονοβόρο αλλά πιστέψτε με αξίζει τον κόπο!
Όταν παίρνετε κάτι γρήγορο απο το δρόμο φροντίστε να είναι και κάτι απλό!
Για παράδειγμα εάν δεν προλάβετε να πάρετε κάποιο σνακ μαζί σας σταματήστε να σας στύψουν ένα φυσικό χυμό πορτοκάλι αντί για μία μπάρα απ’ το περίπτερο! Εάν πάλι δεν προλάβατε να παρασκευάσετε το γεύμα σας προτιμήστε μία γευστική σαλάτα με τυρί, παξιμάδι, ξηρούς καρπούς ή κοτόπουλο!
Μαγειρέψτε σπίτι!
Γνωρίζω ότι ο ελεύθερος χρόνος είναι για τους περισσότερους από εμάς περιορισμένος. Οπότε όταν καταφέρνετε να μαγειρεύετε σπίτι μαγειρέψτε μεγαλύτερες ποσότητες και καταψύξτε το περίσσευμα για κάποια άλλη ημέρα.
Extra tip: Η κατάψυξη του τροφίμου πρέπει να γίνεται αμέσως μόλις βγει από την κατσαρόλα και όχι όταν θα έχει κρυώσει!
Δημιουργήστε ένα εβδομαδιαίο πλάνο διατροφής!
Μπορείτε κάθε Δευτέρα να σχεδιάζετε τι γεύματα σκοπεύετε να καταναλώσετε μέσα στην εβδομάδα. Οργανώστε τα ψώνια σας με βάση αυτό και μην ξεχνάτε στο εβδομαδιαίο πλάνο σας να περιλαμβάνονται τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων!