Η κατάθλιψη αποτελεί πλέον την πιο συχνή ψυχική διαταραχή. Στη σύγχρονη κοινωνία ο καθένας μας αισθάνεται περιοδικά θλιμμένος, ενώ τα συναισθήματα που πλαισιώνουν τον άνθρωπο είναι πάρα πολλά και διαφορετικά.

Η κατάθλιψη παρόλα αυτά, δεν είναι απλά η περιοδική θλίψη.

Χαρακτηρίζεται από μεγάλου χρονικού διαστήματος κακή διάθεση, μειωμένο ενδιαφέρον για δραστηριότητες που παλαιότερα ικανοποιούσαν το άτομο, απώλεια ή πρόσληψη Σωματικού Βάρους, διαρκής κόπωση, ανεξήγητες ενοχές, δυσκολία συγκέντρωσης και σκέψεις θανάτου χωρίς αιτία.

Ολοένα και περισσότερες μελέτες στρέφονται στο συμπέρασμα ότι η καλή διάθεση και η θετική σκέψη μειώνουν τα περιστατικά ψυχολογικών διαταραχών και φαίνεται να οδηγούν σε καλύτερη υγεία. Συνεπώς, φαίνεται ότι η ψυχική μας υγεία συνδέεται με την φυσική υγεία, ενώ τα παραπάνω δεδομένα καθιστούν το κομμάτι της διατροφής τόσο σημαντικό προκειμένου να διατηρούμε «νους υγιής εν σώματι υγιεί»!

Ας δούμε όμως πως συμβάλλουν οι τροφές στην ψυχολογία μας.

Λαχανικά όπως τα πράσινα φυλλώδη αλλά και η ντομάτα φαίνεται να συμβάλουν θετικά στη χημεία του εγκεφάλου απομακρύνοντας την κατάθλιψη. Επιπλέον, ακόμα και η μυρωδιά από το σαφράν έχει φανεί ότι βελτιώνει την συναισθηματική μας κατάσταση.

Επίσης, μελέτες όπου μελετούν τις επιδράσεις της- κατά βάση- χορτοφαγικής διατροφής συνιστούν ότι η μειωμένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος συμβάλει όχι μόνο στην καλύτερη υγεία αλλά και στην ψυχολογία. θα αναφέρω δύο Ψυχολογικά test ,το the Profile of Mood States (POMS) το οποίο μελετούσε την κατάθλιψη, το θυμό, την επιθετικότητα, την κόπωση και την σύγχυση και το Depression and Anxiety Stress Scale (DASS) το οποίο υπολόγιζε την αρνητική ψυχολογία περιλαμβάνοντας την έλλειψη ενδιαφέροντος, την αίσθηση ανικανοποίητου, ευερεθιστότητα και ανυπομονησία σχετιζόμενη με άλλους ανθρώπους. Και οι δύο παραπάνω παρεμβάσεις κατέληξαν ότι τα άτομα που έιχαν κατά βάση χορτοφαγική διατροφή εμφάνιζαν σπανιότερα αρνητικά συναισθήματα σε σχέση με τους παμφάγους. Επιπλέον, αισθάνονταν πιο δραστήριοι.

Πολλά φρούτα όπως τα μήλα, τα μούρα, τα σταφύλια, τα κρεμμύδια, το πράσινο τσάι περιέχουν φυτικά συστατικά τα οποία φυσικά ανεβάζουν τα επίπεδα σεροτονίνης και ντοπαμίνης ορμόνες που συνδέονται με τη διάθεση. Παρόμοια δράση έχουν μπαχαρικά όπως το γαρύφαλλο, η ρίγανη, η κανέλλα και το μοσχοκάρυδο. Τα παραπάνω ίσως μπορούν να μας εξηγήσουν γιατί οι χορτοφαγικές διατροφές παρουσιάζουν χαμηλότερα επίπεδα κατάθλιψης.

Ακόμα και σε ημερήσια βάση έχει φανεί ότι όσο περισσότερα φρούτα και λαχανικά καταναλώνουμε τόσο περισσότερο χαρούμενοι, ήρεμοι και δραστήριοι αισθανόμαστε.

Αποφεύγοντας την κακή διάθεση δεν σημαίνει μόνο ότι χρειάζεται να καταναλώνουμε τα φρούτα και λαχανικά μας. Από την άλλη μεριά υπάρχουν τροφές οι οποίες περιέχουν συστατικά, όπως το αραχιδονικό οξύ, τα οποία συμβάλουν αρνητικά στην καλή διάθεση.

Τα top5 στη λίστα αυτή φαγητά είναι: το κοτόπουλο, τα αυγά, το βοδινό κρέας, το χοιρινό και τα ψάρια, ενώ τα αυγά και τα πουλερικά βρίσκονται στην υψηλότερη θέση στη λίστα. Υπάρχουν λοιπόν δεδομένα που δείχνουν ότι άτομα με υψηλά επίπεδα αραχιδονικού οξέος στο αίμα εμφανίζουν περισσότερες πιθανότητες για περιστατικά αυτοκτονίας και κατάθλιψης.

Μαριέττα Μαρκούση
Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος
MSc Αθλητική Διατροφή