Η δυσκοιλιότητα είναι ένα «πρόβλημα» που αντιμετωπίζουμε πολλοί… και δυστυχώς επηρεάζει δυσμενώς όλη μας την καθημερινότητα αφού μας κάνει να αισθανόμαστε μονίμως φουσκωμένοι και «βαριοί» ενώ παράλληλα δεν είναι λίγες οι φορές που μπορεί να αισθανόμαστε ακόμα και κακόκεφοι!
Τα αίτια της δυσκοιλιότητας μπορεί να ποικίλουν με τα πιο συνηθισμένα να είναι η κακή/ άστατη διατροφή, το άγχος, η πιεσμένη καθημερινότητα καθώς τέλος οργανικά αίτια που μπορεί να καθιστούν την επίσκεψη στην τουαλέτα ακόμη πιο δύσκολη!
Μέσα από αυτό το κείμενο θα βρούμε τρόπους προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο φυσικά πριν καταφύγουμε στην λήψη κάποιου φαρμάκου ή καθαρτικού.
Αυξήστε την πρόσληψη νερού!
Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη υγρών δεν θα πρέπει να είναι λιγότερη από 2 έως 2 ½ λίτρα την ημέρα. Οι απαιτήσεις αυτές διαφοροποιούνται όταν πραγματοποιείτε επιπλέον άσκηση. Ο λόγος είναι απλός, το νερό λειτουργεί ως λιπαντικό για το έντερο αφού επιτρέπει στις τροφές να διέλθουν πιο εύκολα και συμβάλει στην συσταλτικότητα του εντέρου. Πρακτικά, το νερό βοηθά τις τροφές να αναστέλλει την εμφάνιση δυσκοιλιότητας.
Αυξήστε την πρόσληψη φυτικών ινών.
Σε άτομα τα οποία είναι δυσκοίλια συστήνεται η αντικατάσταση όλων των αμυλούχων προϊόντων (ψωμί, ρύζι, μακαρόνια) από τα αντίστοιχα τα οποία είναι ολικής άλεσης, προκειμένου να αυξηθεί η πρόσληψη φυτικών ινών μέσα στην ημέρα. Επιπλέον, οποιoδήποτε πρόγραμμα διατροφής και να ακολουθείτε χρειάζεται να λαμβάνουμε καθημερινά 5 ισοδύναμα φρούτων και λαχανικών ή αλλιώς 3 φρέσκα φρούτα και 2 κούπες φρέσκια σαλάτα! Τα παραπάνω τα βοηθούν τον οργανισμό γιατί αφενός θα τον ενυδατώσουν (λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε νερό) αφετέρου θα προσδώσουν επιπλέον γραμμάρια φυτικών ινών μέσα στην ημέρα.
Προσλάβετε προβιοτικά / πρεβιοτικά.
Ως προβιοτικά ορίζονται οι ζωντανοί μικροοργανισμοί οι οποίοι εάν καταναλωθούν σε επαρκή ποσότητα βοηθούν στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Όσον αφορά το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας τα προβιοτικά έχει φανεί ότι ρυθμίζουν το pH στο κόλον, συμβάλουν στη κινητικότητα αυτού και μειώνουν το χρόνο παρέλευσης της τροφής. Προτιμήστε λοιπόν τροφές όπως το κεφίρ αλλά και άλλα εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά.
Αυξήστε τη φυσική δραστηριότητα.
Η σωματική άσκηση βοηθά στη βελτίωση της εντερική λειτουργιάς διότι συμβάλει στην ενίσχυση της κινητικότητας του εντέρου. Φυσικά, δεν χρειάζεται να κάνουμε απαιτητική η πολύωρη προπόνηση ενώ ακόμα και το περπάτημα μπορεί να βελτιώσει την λειτουργία του εντέρου.
Περιορίστε το άγχος!
Έρευνες έχουν δείξει ότι το έντονο άγχος, η πολύωρη παραμονή στο χώρο εργασίας όπου δεν υπάρχει η δυνατότητα για κένωση μπορούν να επιτείνουν το πρόβλημα! Ηρεμήστε λοιπόν, μιας και μία ήρεμη καθημερινότητα προσφέρει και πολλά άλλα οφέλη.