21 εύκολοι τρόποι για να τρώμε σωστά κάθε ημέρα!

Η σωστή διατροφή αποτελεί καθημερινό στόχο για να κερδίσουμε μία καλύτερη υγεία. Παρόλα αυτά τα διατροφικά δεδομένα συνεχώς διαφοροποιούνται οπότε πολλές φορές δεν είμαστε σίγουροι εάν αυτό που επιλέγουμε να καταναλώσουμε μας κάνει καλό ή  χρειάζεται να αποφύγουμε.

Παρακάτω έχω συγκεντρώσει κάποιους βασικούς κανόνες που εφόσον τους εφαρμόζουμε καθημερινά μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι η διατροφή μας είναι καλή και ισορροπημένη.

Εφαρμόστε τις αρχές την Μεσογειακής διατροφής.

Η Μεσογειακή διατροφή αποτελεί τη διατροφή «πρότυπο» βάση πολλών επιστημονικών ερευνών. Και εμείς οι Έλληνες μπορούμε πολύ εύκολα να διασφαλίσουμε καθημερινά τις τροφές που συστήνονται στη διατροφή αυτή (ελαιόλαδο, ολικής άλεσης σιτηρά, ψάρι…).

Μάθετε να διαβάζετε τις ετικέτες τροφίμων.

Μέσω τις ορθής ανάγνωσης των ετικετών μπορείτε να καταλάβετε εάν ένα τρόφιμο που φαντάζει υγιεινό είναι πράγματι. Επιπλέον, μπορούμε να ελέγξουμε την επεξεργασία και το είδος των λιπαρών που χρησιμοποιείτε για την παρασκευή του.

Φάτε «πραγματικά» φαγητά.

Εννοώ ότι είναι καλύτερο να φάμε μία πατάτα που έχει φυτρώσει στη γη, το αυγό από την κότα ή τα εποχιακά φρούτα και λαχανικά. Οι μη επεξεργασμένες τροφές είναι πιο υγιεινές και περιέχουν περισσότερα φυσικά θρεπτικά συστατικά. Συνεπώς, καιρός να επιστρέψουμε και πάλι στις λαϊκές αγορές για τα εβδομαδιαία ψώνια μας.

Επιλέξτε τραγανές τροφές

(Μήλο, Λάχανο, Καρότο…). Μένουν περισσότερη ώρα στο στόμα οπότε προλαβαίνει να επέλθει το μήνυμα κορεσμού από τον εγκέφαλο.

Σκεφτείτε τις πρώτες μπουκιές.

Συνήθως, οι πρώτες μπουκιές φαγητό, ειδικά όταν πεινάμε, φαίνεται να γίνονται ασυναίσθητα και να καταναλώνουμε φαγητό γρήγορα. Προσπαθήστε λοιπόν να ελέγξετε την παρόρμηση των πρώτων δευτερολέπτων και να επιλέξετε συνειδητά τι θα καταναλώσετε!

Πιείτε περισσότερο νερό!

Ενυδατώνει, βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και βοηθά στην πιο εύρυθμη λειτουργία του εντέρου.

ΜΗΝ παραλείπετε γεύματα.

Πολύ συχνά έχουμε την τάση να παραλείπουμε ενδιάμεσα ή γεύματα γιατί τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν πεινάμε είτε από υπερβάλλοντα ζήλο. Μεγάλο λάθος! Ειδικά εάν σκεφτούμε ότι ο οργανισμός μας είναι ένα εργοστάσιο που χρειάζεται συνεχώς καύσιμό (φαγητό) για να λειτουργεί σωστά και αποτελεσματικά.

Εγκαταστήστε 2-3 ενδιάμεσα μέσα στην ημέρα σας.

Θα κρατήσουν τον μεταβολισμό σας ενεργό, δεν θα πεινάτε και θα αποφύγετε την υπερκατανάλωση τροφής λόγω πείνας στο επόμενο γεύμα.

Επιλέξτε υγιεινά σνακ.

Δημιουργήστε μία λίστα από υγιεινά σνακ που σας αρέσουν, μπορείτε να διασφαλίσετε εύκολα μέσα στην ημέρα και φροντίστε να τα έχετε καθημερινά μέσα στην τσάντα σας! Θα σας βγάλουν ασπροπρόσωπους (εσάς και τη ζυγαριά σας).

Αποφύγετε τους πειρασμούς.

Ανήκω στους διαιτολόγους που δεν υποστηρίζω ότι υπάρχουν «απαγορευμένα» φαγητά για τους υγιείς. Από την άλλη λέω ότι τα πάντα χρειάζεται να τα καταναλώνουμε με μέτρο. Συνεπώς, εφόσον κάνετε μία προσπάθεια ελέγχου του βάρους σας ή της διατροφής σας προσπαθήστε μέσα στο σπίτι σας ή στην εργασία σας να έχετε πιο υγιεινά φαγητά ή σνακ και αφήστε το πιο λιπαρό ή γλυκό φαγητό για μία ημέρα που θα βγείτε έξω!

Κάντε ελεύθερα γεύματα!

Ακόμα και σε περίοδο που ελέγχετε το σωματικό σας βάρος είναι σημαντικό να έχετε μία στο τόσο ένα ελεύθερο γεύμα. Μέσα από το ελεύθερο γεύμα θα χαλαρώσετε, θα καταναλώσετε κάποιο φαγητό που σας έχει λείψει και θα επιβραβεύσετε κατά κάποιο τρόπο τον εαυτό σας. Προσοχή μόνο στην υπερκατανάλωση θερμίδων!

Καταναλώστε καθημερινά φρέσκα φρούτα!

Ιδανικά κάθε ημέρα χρειάζεται να καταναλώνετε από δύο φρούτα και άνω. Όταν δεν υπάρχει η δυνατότητα να καταναλώσετε κάποιο φρέσκο φρούτο στραφείτε στα αποξηραμένα φρούτα ή τους φρέσκους χυμούς!