Τι ΔΕΝ πρέπει να υπόσχεται μία δίαιτα προκειμένου να την εμπιστευτείτε…?
Εάν ο στόχος σας για το νέο έτος είναι να χάσετε βάρος και να επιτύχετε την βέλτιστη εικόνα σώματος θα χρειαστεί να υιοθετήσετε μία διατροφή…
Στο διαδίκτυο αλλά και στον κύκλο των γνωστών και φίλων σας κατά καιρούς έχετε διαβάσει ή ακούσει για μία «καινούργια» δίαιτα που υπόσχεται τέλεια αποτελέσματα. Μέσα από αυτό το κείμενο σκοπεύω να σας κατευθύνω να φιλτράρετε σωστά τα όσα ακούγονται και λέγονται προκειμένου το 2019 να είναι η χρονιά για να αποκτήσετε το σώμα που ονειρεύεστε…
Στα χρόνια που εργάζομαι ως διατροφολόγος- διαιτολόγος έχω κατά καιρούς ακούσει πολλές διαφορετικές διατροφές που υπόσχονται είτε μεγάλη απώλεια κιλών σε λίγο χρόνο, είτε μεγάλη απώλεια κιλών χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια. Κατανοώ απόλυτα τους ανθρώπους που θα μπουν στον πειρασμό να τις ακολουθήσουν, ιδιαίτερα εάν τα άτομα αυτά έχουν στο παρελθόν ταλαιπωρηθεί προσπαθώντας να χάσουν βάρος. Αυτό που μπορώ όμως εγώ να σας πω είναι ότι τις περισσότερες φορές τέτοιες δίαιτες στερούνται είτε επιστημονικής εγκυρότητας είτε έχουν γίνει μικρές μελέτες χωρίς όμως να έχουν πάρει έγκριση από παγκόσμιους φορείς υγείας (ΠΟΥ). Επιπλέον, πολύ συχνά αυτές οι δίαιτες εμφανίζονται με διάφορες μαρτυρίες από άτομα που τις ακολούθησαν και «είδαν τη ζωή τους να αλλάζει»…
Συμπερασματικά, μία τέτοια συζήτηση μπορεί να διαρκέσει ώρες μιας και τα παραδείγματα είναι πολλά και διάφορα… οπότε επέλεξα να κατηγοριοποιήσω τα 4 βασικά πράγματα που όταν τα υπόσχεται μία δίαιτα καλύτερα… να τρέξετε μακριά!
Χρησιμοποιούν απόλυτα νούμερα για να περιγράψουν τα αποτελέσματα!
Για παράδειγμα, «κάνε αυτή τη διατροφή για μία εβδομάδα και θα χάσεις 5 κιλά!». Πραγματικά, είμαι έτοιμη να λιμοκτονήσω αλλά να ξεφορτωθώ 5 κιλά σε 7 ημέρες θα σκεφτεί κάποιος! Και δεν τον αδικώ, τι είναι 7 ημέρες πείνα προκειμένου να χάσουμε κιλά που υπό κανονικές συνθήκες θα χρειαζόταν να ακολουθήσουμε μία διατροφή για ένα μήνα! Και όμως κάτι τέτοιο είναι αποδεδειγμένα ουτοπικό! Πως γίνεται να χάσει το ίδιο βάρος μία γυναίκα με ένα άνδρα, μία παχύσαρκη με μία νορμοβαρή, μία αθλήτρια με μία γυναίκα που δεν γυμνάζεται και ούτω καθ εξής… Ακόμα όμως και αν κάποιος σκεφτεί… «τι έχω να χάσω, ας το δοκιμάσω!» μπορώ να του πω με ασφάλεια ότι η ζημιά που μπορεί να προκαλέσει στον μεταβολισμό αλλά και στον οργανισμό του πραγματικά δεν αξίζουν τη προσπάθεια!
Δίαιτες που χρησιμοποιούν τον εκφοβισμό και την απαγόρευση ορισμένων τροφών.
Πολλές φορές μάλιστα χρησιμοποιούν τον όρο τοξικά τρόφιμα! Ειλικρινά, τέτοιοι τίτλοι είναι αβάσιμοι και ο εκφοβισμός, παρότι είναι μία μέθοδος που κινητοποιεί, δεν θα έπρεπε να εφαρμόζεται πουθενά πόσο μάλλον στο κομμάτι της σίτισης!
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι σαφής ότι δεν υπάρχουν τροφές που απαγορεύονται και σαφώς η ενοχοποίηση ορισμένων τροφών έχει δείξει ότι αυξάνει την πιθανότητα ανάπτυξης διατροφικών διαταραχών.
Τις «ακριβές» δίαιτες.
Πολλές δίαιτες δομούνται με βάση τροφές δυσεύρετες, ακριβές και μενού που χρειάζονται πάρα πολύ χρόνο για την προετοιμασία τους. Φαντάζομαι ότι δαπανούμε αρκετά χρήματα για τις λοιπές υποχρεώσεις μας και δεν έχουμε «χρήμα για χάσιμο» με ακριβές διατροφές.
Αλλά ακόμα και αν κάνουμε μία εξαίρεση και αποφασίσουμε να δαπανήσουμε χρόνο και χρήμα για μία “gourmet” διατροφή φαντάζομαι ότι πολύ δύσκολά αυτό το μενού θα γίνει τρόπος ζωής και θα μπορέσουμε να το υιοθετήσουμε για την υπόλοιπη ζωή μας… οπότε πως μετά θα συντηρήσουμε τα κιλά που χάθηκαν? Επιπλέον, δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι η κλασσική Ελληνική κουζίνα δεν έχει εξίσου καλά αποτελέσματα στην απώλεια βάρους αρκεί να μειώσουμε λίγο θα προστιθέμενα λιπαρά.
Δίαιτες που περιλαμβάνουν δυσεύρετα και ακριβά τρόφιμα μάλλον ως σκοπό έχουν να μας δελεάσουν παρά να μας κάνουν να χάσουμε βάρος.
Εν κατακλείδι, να έχτε στο μυαλό σας ότι μπορείτε να εφαρμόσετε ΜΟΝΟ ότι μπορείτε να υιοθετήσετε για την υπόλοιπη ζωή σας! Άλλωστε η επιτυχημένη συντήρηση είναι παραπάνω από την μισή προσπάθεια!
Διατροφικές οδηγίες που στηρίζονται σε επιστημονικά δεδομένα αλλά τα χρησιμοποιούν παραποιημένα.
Η αλήθεια είναι ότι αυτό είναι το πιο δύσκολο να διαγνωστεί. Σαν γνώμονα προτείνω να λειτουργείτε με βάση την κοινή λογική. Οπότε εάν κάτι σαν φανεί περίεργο αλλά, λέγεται, ότι υποστηρίζεται επιστημονικά, καλό θα ήταν να το ψάξετε λίγο παραπάνω. Θα σας μιλήσω με δύο παραδείγματα… Το πρώτο αφορά τις διατροφές που στηρίζονται στις ομάδες αίματος. Η οδηγία στηρίζεται σε μελέτες όπου έγιναν με σκοπό όντως να συσχετίσουν την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών σε υψηλότερη συχνότητα ανάλογα με την ομάδα αίματος που ανήκουμε. Τα αποτελέσματα των μελετών αυτή τη στιγμή δεν δίνουν επαρκή αποτελέσματα οπότε οι δίαιτες με βάση την ομάδα αίματος δεν στερούνται επιστημονικής εγκυρότητας. Ένα δεύτερο παράδειγμα είναι τα test δυσανεξίας. Επιστημονικά μπορούμε να διαγνώσουμε μία ενδεχόμενη αλλεργία ή δυσανεξία με ιατρικές μεθόδους (από αλλεργιολόγους γιατρούς) και όχι μέσω των διαφόρων test που αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν και γίνονται από κέντρα με σκοπό το αδυνάτισμα.
Συμπερασματικά, πιο απλή προσέγγιση η οποία ορίζει ότι η απώλεια βάρους μπορεί να γίνει ΜΟΝΟ μέσω του περιορισμού των θερμίδων ή μέσω της βελτίωσης των διατροφικών συνηθειών είναι αυτή τη στιγμή και η μόνη ασφαλής οδός την οποία συστήνεται να ακολουθήσουμε…