Το φούσκωμα και οι καούρες που κάποιες φορές μπορεί να αισθανθούμε μετά από κατανάλωση κάποιων τροφών είτε μετά την κατανάλωση όγκου θερμίδων σίγουρα δεν είναι ευχάριστα συναισθήματα και πολλές φορές μπορούν να επηρεάσουν δυσμενώς την καθημερινότητά μας. Μπορούμε λοιπόν να τα αντιμετωπίσουμε? Τι χρειάζεται να προσέξουμε κάθε φορά που εμφανίζονται…

Ποια είναι τα πιο συνήθη αίτια του φουσκώματος?

  • Μπορεί να φουσκώσουμε μετά από υπερκατανάλωση τροφής και αυτό συμβαίνει γιατί ο οργανισμός δεν μπορεί να διαχειριστεί τον μεγάλο όγκο των θερμίδων που τον «υποχρεώνουμε» να διαχειριστεί. Η πέψη γίνεται ατελώς και μπορεί να έχουμε ακόμα και επιστροφή του φαγητού στο στόμα (παλιδρόμηση).
  • Μπορεί να φουσκώσουμε επειδή το γεύμα μας αποτελούνταν από πολλές φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες συμβάλουν στην εύρυθμη λειτουργία του εντέρου αλλά μπορεί να δημιουργήσουν και το αίσθημα του κορεσμού με αποτέλεσμα να νιώθουμε δυσφορία και πρήξιμο.
  • Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Η σπαστική κολίτιδα, όπως αλλιώς αποκαλείτε, δεν έχει κάποια κλινικά ευρήματα και συνεπώς φαίνεται ότι είναι νευροφυτικής αιτιολογίας. Αυτό σημαίνει ότι η νόσος παρουσιάζει εξάρσεις και υφέσεις ανάλογα με την ψυχολογική κατάσταση του ατόμου. Συνήθως, όταν η νόσος είναι σε έξαρση φαγητά όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα γαλακτοκομικά κ. α. δημιουργούν φουσκώματα, διάρροιες είτε δυσκοιλιότητα.
  • Ορμονικά αίτια. Τα ορμονικά αίτια αφορούν την «λανθασμένη» έκκριση ορμονών και η αντιμετώπιση του φουσκώματος σε αυτές τις περιπτώσεις γίνεται μόνο μέσω ορμονικής ρύθμισης.

Πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το ανεπιθύμητο φούσκωμα.

Ανάλογα με το λόγο που για τον οποίο νιώθουμε φουσκωμένοι ακολουθούνται και διαφορετικές διατροφικές οδηγίες:

  1. Όταν το φούσκωμα προκαλείτε μετά από υπερκατανάλωση τροφής συστήνεται αρχικά να συνεχίσουμε την ημέρα μας με πιο ελαφριά και υδαρή φαγητά, να πίνουμε αρκετό νερό και σε επόμενο στάδιο να μάθουμε να ελέγχουμε τη μερίδα μας και να τρώμε αργά προκειμένου να προλαβαίνει ο εγκέφαλος να λάβει το σήμα του κορεσμού και να μας κάνει να διακόψουμε το γεύμα μας έγκαιρα.
  2. Όταν το φούσκωμα προκαλείτε λόγω τις πληθώρας φυτικών ινών θα σύστηνα να βγούμε να περπατήσουμε προκειμένου να υποβάλουμε το έντερό μας σε μία πιο έντονη κινητικότητα και έτσι να ολοκληρωθεί πιο εύκολα η πέψη. Πρέπει όμως να γνωρίζουμε ότι εάν δεν υπάρχουν κλινικά αίτια η κατανάλωση φυτικών ινών συστήνεται και τα φουσκώματα συνήθως προκαλούνται το πρώτο καιρό που εντάσσουμε τις φυτικές ίνες στη διατροφή μας μιας και η χρόνια κατανάλωση αυτών κάνει τον οργανισμό μας να τις συνηθίσει και να μην παρουσιάζει ανεπιθύμητες παρενέργειες μετά την κατανάλωση τους.
  3. Άτομα με σπαστική κολίτιδα καλούνται να εντοπίσουν τις τροφές που τους προκαλούν πρήξιμο, δυσπεψία όταν η κολίτιδα είναι σε έξαρση. Θα πρέπει επίσης να γίνει σαφές εάν μία τροφή επιδρά αρνητικά μετά από κατανάλωση κανονικής ή μεγάλης μερίδας ή εάν ακόμα και μικρή ποσότητα επιφέρει τα ίδια αρνητικά αποτελέσματα. Η διατροφή θα πρέπει να σχεδιαστεί κατάλληλα προκειμένου, σε περιόδους έξαρσης, τα τρόφιμα που εντάσσονται στο διατροφολόγιο να μπορεί ο οργανισμός να τα «διαχειριστεί» σωστά και χωρίς δυσάρεστες παρενέργειες.
  4. Τα ορμονικά αίτια χρειάζεται αρχικά να αντιμετωπιστούν με ιατρική παρέμβαση και η διατροφή να πλαισιώσει την αντίστοιχη ιατρική οδηγία.

Μαριέττα Μαρκούση
Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος
MSc Αθλητική Διατροφή