Εάν ψάχνετε για ένα είδος άσκησης όπου η επαφή σας με τη φύση να είναι διαρκής και να μην αισθάνεστε τη ρουτίνα της επανάληψης, τότε η ποδηλασία είναι ό,τι πρέπει για εσάς.

Η ποδηλάτιση είναι ένας πολύ ωραίος τρόπος που θα σας βοηθήσει να ενισχύσετε την υγεία σας και να κάψετε πολλές θερμίδες. Επειδή αποτελεί ένα είδος προπόνησης κατά την οποία «κουβαλάτε» το βάρος σας, είναι ιδανική άσκηση για τις αρθρώσεις. Ακόμα και σε μία συνεδρία ποδηλάτισης μέτριας έντασης διάρκειας 45 λεπτών ένας μέσος ενήλικας θα καταναλώσει περίπου 300 θερμίδες. Επιπλέον, η ποδηλασία θα σας βοηθήσει να τονώσετε τους μυς σας, θα βελτιώσει την αερόβια ικανότητά σας και την αντοχή σας. Τέλος, κατατάσσετε στα «κοινωνικά» σπορ μιάς και μπορείτε να την κάνετε με το σύντροφο, τους φίλους σας ή και με ολόκληρη την οικογένειά σας.

Οπότε, μπορείτε να εγγραφείτε στο τοπικό σας club και μαζί με άλλους ποδηλάτες να φτιάχνετε εβδομαδιαία προγράμματα και διαδρομές. Επίσης, μπορείτε να επιλέξετε το ποδήλατο ως μέσο μεταφοράς για την εργασία σας (εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν). Θα σας εξοικονομήσει χρήματα και θα βελτιώσει την υγεία σας! Για σκεφτείτε το…

Μαζί θα δούμε κάποιες προτάσεις διατροφής που θα κάνουν τις διαδρομές σας ευχάριστες, αποτελεσματικές και… ταχύτερες!

Ενισχύστε τον οργανισμό σας πριν την πρωινή προπόνηση

Εάν επιλέγετε το ποδήλατο ως μέσο μεταφοράς για την εργασία σας καλό θα ήταν να «σπάσετε» το πρωινό σας γεύμα σε δύο. Η πρόσληψη μικρής ποσότητας τροφής πριν τη ποδηλάτιση και αμέσως μετά το τέλος αυτής θα σας βοηθήσει να έχετε ενέργεια και θα σας αποτρέψει από την πείνα.

Πριν την άσκηση μπορείτε να επιλέξετε τις παρακάτω επιλογές:

  • 1 χούφτα δημητριακά ολικής άλεσης
  • 1-2 φρέσκα φρούτα
  • 1 φρυγανιά με μέλι

Μετά το τέλος της άσκησης μπορείτε να επιλέξετε να καταναλώσετε:

  • 1 ποτήρι γάλα άπαχο
  • 1 φρυγανιά με γαλοπούλα & τυρί
  • 1 γιαούρτι με αμύγδαλα

Τι αλλάζει στις διατροφικές μας επιλογές όταν πρέπει να προετοιμαστούμε για εντονότερη προπόνηση?

Εφόσον η άσκηση διαρκεί πάνω από μία ώρα και η ένταση της προπόνησης είναι υψηλή θα χρειαστεί να εξασφαλίσετε επαρκείς ποσότητες υδατάνθρακα για τους μυς. Επιλέξτε ένα σνάκ πλούσιο σε υδατάνθρακα και φροντίστε η λήψη αυτού να γίνει το αργότερο 2 ώρες πριν τη προπόνηση. Επιπλέον, καλό θα ήταν το σνακ να είναι φτωχό σε λιπαρά και να περιέχει μία μικρή ποσότητα πρωτεΐνης.

Παρακάτω σας δίνω ορισμένα παραδείγματα:

  • 1 φλιτζάνι βρώμη με γάλα
  • Φυσικός ανάμικτος χυμός
  • 1 Τοστ
  • Γιαούρτι με μέλι & καρύδια

ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΤΗΝ ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ!

Η σωστή ενυδάτωση είναι πολύ σημαντική σε όλα τα αθλήματα, συμπεριλαμβανομένης και της ποδηλασίας. Πιείτε λοιπόν ένα ποτήρι νερό πριν ξεκινήσετε και να έχετε πάντα μαζί σας νερό το οποίο θα πίνετε κατά τη διάρκεια της βόλτας σας.