Γνωρίζοντας πόσο σημαντική έχει γίνει η διατήρηση μίας καλής εμφάνισης για λόγους τόσο αισθητικούς όσο και ψυχολογικούς αλλά και υγείας δεν με ξαφνιάζει καθόλου η προσκόλληση κάποιων ανθρώπων σε δίαιτες ακραίες, ανθυγιεινές και πολύ αυστηρές. Αμφίβολα αποτελέσματα μελετών, ευχαριστημένοι «οπαδοί» ή αυτοαποκαλούμενοι ειδικοί μπορούν να μπερδέψουν και να αποπροσανατολίσουν ακόμα και το πιο ενημερωμένο κοινό.

Αυτό που ισχύει γενικά και ίσχυε πάντα είναι ότι δεν υπάρχουν μαγικές τροφές οι οποίες «καίνε» λίπος ούτε σούπερ τροφές οι οποίες θα αλλάξουν το γενετικό μας κώδικά. Επίσης, κανένα προϊόν δεν θα μας αυξήσει τους μυς ή θα μας μειώσει το λίπος ενώ εμείς είμαστε ξαπλωμένοι στον καναπέ και βλέπουμε τηλεόραση.

Μην ξεχνάτε ότι κάποια συστατικά ή φυτικά συμπληρώματα μπορούν να είναι επικίνδυνα, τοξικά ή ακόμα και να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Μείνετε λοιπόν μακριά από οτιδήποτε υπόσχεται τα παρακάτω:

Ταχεία Απώλεια Σωματικού Βάρους.

Η αργή και σταθερή απώλεια κιλών έχει φανεί ότι μπορεί να έχει διάρκεια σε σχέση με διατροφές που υπόσχονται γρήγορη απώλεια πολλών κιλών σε λίγες ημέρες. Βάση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας η απώλεια Βάρους δεν θα πρέπει να ξεπερνά το μισό κιλό την εβδομάδα. Αντίθετα, όταν η απώλεια είναι απότομη και επιθετική είναι πολύ πιθανό να χαθεί παράλληλα και μυϊκός ιστός ή/ και οστική μάζα. Τέλος, η πρόσληψη του απολεσθέντος βάρους μπορεί να γίνει πολύ γρήγορα.

Απεριόριστες ποσότητες

Διατροφικά σχήματα τα οποία αναφέρουν ότι επιτρέπεται να τρώτε κάποιο συγκεκριμένο φαγητό σε απεριόριστη ποσότητα ενώ απαγορεύεται η κατανάλωση κάποιου άλλου δεν εκπαιδεύουν πάνω στις αρχές της ισορροπημένης διατροφής, η οποία διέπεται από την αρχή του μέτρου. Άλλωστε είναι βαρετό να τρώμε το ίδιο φαγητό συνέχεια. Αποφεύγετε λοιπόν διατροφές ο οποίες αποκλείουν διατροφικές ομάδες όπως οι υδατάνθρακες. Ακόμα και αν παίρνετε πολυβιταμίνες θα στερείστε κάποια σημαντικά θρεπτικά συστατικά!

Συγκεκριμένους Διατροφικούς Συνδυασμούς

Επιστημονικά, δεν έχει αποδειχθεί ότι τρώγοντας συγκεκριμένους συνδυασμούς από συγκεκριμένα φαγητά σε συγκεκριμένη ώρα θα χάσετε βάρος. Επίσης, κάνοντας «λάθος» συνδυασμό δεν σημαίνει ότι η τροφή θα γίνει λίπος ή ότι το σώμα θα γεμίσει τοξίνες, όπως κάποια διατροφικά πρωτόκολλά υποστηρίζουν. Αντίθετα, χρειάζεται να γνωρίζεται τον τρόπο που θα εντάξετε όλες τις διατροφικές ομάδες στη διατροφή σας στη σωστή συχνότητα και ποσότητα.

Συγκεκριμένα (μη τροποποιήσιμα) Μενού

Η ζωή είναι ήδη αρκετά πολύπλοκη. Η υιοθέτηση ενός διατροφικού σχήματος το οποίο θα αποκλείει φαγητά και θα υποχρεώνει στην παρασκευή πολύπλοκων γευμάτων και δυσεύρετων τροφών μάλλον θα σας πονοκεφαλιάσει παρά θα σας βοηθήσει. Πριν λοιπόν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διατροφή ρωτήστε τον εαυτό σας, «μπορώ να καταναλώνω τα συγκεκριμένα φαγητά για την υπόλοιπη ζωή μου?». Εάν η απάντηση είναι όχι, η συγκεκριμένη διατροφή δεν είναι για εσάς!

Η Άσκηση δεν είναι απαραίτητη

Η συστηματική Φυσική Δραστηριότητα είναι απαραίτητη για τη διατήρηση μίας καλής υγείας και τη διαχείριση ενός υγιούς Σωματικού Βάρους. Το κλειδί της επιτυχίας είναι κατά τη γνώμη μου να ανακαλύψουμε δραστηριότητες που απολαμβάνουμε πραγματικά και να τις εντάξουμε στο πρόγραμμά μας για 30 λεπτά έως μία ώρα τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.

Εάν λοιπόν θέλετε ένα υγιές Σωματικό Βάρος μέσω αύξησης του μυϊκού ιστού και μείωσης των επιπέδων Σωματικού Λίπους, ο καλύτερος τρόπος είναι ο συνδυασμός μίας έξυπνης διατροφής και αύξησης της Σωματικής δραστηριότητας.