Το καλοκαίρι έφτασε, οι γαλαζοπράσινες θάλασσες και οι καυτές αμμουδιές μας καλούν να τις απολαύσουμε. Δικαίως λοιπόν οι διακοπές μας κάνουν να θέλουμε ένα καλίγραμμο σώμα και ένα τροπικό μάυρισμα το οποίο θα υποδηλώνει και θα μας θυμιζει πόσο όμορφα περάσαμε το καλοκαίρι μας.

Γνωρίζατε όμως ότι υπάρχουν τροφές που συμβάλουν στο ταχύτερο μαύρισμα?

Η μελανίνη αποτελεί μία χρωστική πολύ σημαντική για το δέρμα η οποία παράγεται κατά τη διάρκεια της έκθεσης μας στον ήλιο! Έχει αποδειχθεί επιπλέον ότι υπάρχουν τροφές, όπως τα καροτενοειδή, οι οποίες ενισχύουν την έκκριση μελανίνης. Άλλες ουσίες που βοηθούν την παραγωγή της μελανίνης είναι οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, το σελήνιο, ο χαλκός και τα φλαβονοειδή.

Επομένως, για ταχύτερο μαυρίσουμε, μπορούμε να επιλέξουμε:

Καρότα:

Λόγω της περιεκτικότητάς τους σε νερό (87%) και σε β-καροτένιο, τα καρότα αποτελούν ιδανική τροφή τόσο για την ενυδάτωση του δέρματος όσο και για την επίτευξη ενός ομοιόμορφου μαυρίσματος. Επίσης, έχει βρεθεί ότι τα συστατικά τους έχουν αντικαρκινική δράση για το δέρμα.

Πολύχρωμες πιπεριές:

έχουν υψηλη περιεκικότητα σε νερό, περιέχουν Βιταμίνη C, β- καροτένειο, θειαμίνη, και φυλλικό οξύ ενισχύοντας έτσι το μαύρισμα.

Βερίκοκα:

Περιέχουν β-καροτένιο και λυκοπένιο. Βοηθούν στην ενίσχυση του μαυρίσματος αλλά έχουν και αντιοξειδωτική δράση.

Όσπρια,

ξηρούς καρπούς,

σουσάμι:

περιέχουν τυροσίνη, ουσία η οποία βίσκεται στο σουσάμι και έχει βρεθεί ότι ενισχύει την έκκριση μελανίνης.

Σκούρα πράσινα λαχανικά

: Το μπρόκολο, το σπανάκι και το σπαράγγι είναι τα κυριότερα λαχανικά που βοηθούν στην παραγωγή μελανίνης.

Τροφές που περιέχουν χαλκό:

έχει βρεθεί ότι ο χαλκός βοηθά στο μαύρισμα επειδή συμβάλλει στην έκκριση μελανίνης και ελαστίνης. Περιέχεται στα στρείδια, τα οστρακόδερμα, το συκώτι και τα μανιτάρια.

Tip!

Για την καλύτερη απορρόφηση του β-καροτένιου από τον οργανισμόσυστήνεται να συνοδεύουμε τα λαχανικά μας με ελαιόλαδο, ενώ τα φρούτα θα πρέπει να καταναλώνονται φρέσκα καθώς το β- καροτενειο αποτελεί συστατικό ευαίσθητο κατα την επεξεργασία αι την αποθήκευση.

**

Πληροφορίες για την εποχικότητα των φρούτων και λαχανικών μπορείτε να συμβουλευτείτε το άρθρο

Πίνακας εποχιακών φρούτων και λαχανικών ανά μήνα

Μαριέττα Μαρκούση
MSc, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος