Πολλές φορές – και ενώ έχουμε καταναλώσει ένα πλήρες γεύμα- έχουμε έντονη επιθυμία να καταναλώσουμε κάποιο γλυκό προκειμένου να νιώσουμε ότι «ολοκληρώσαμε» το γεύμα μας. Γιατί συμβαίνει αυτό? Τι κάνει την ανάγκη αυτή ακατανίκητη? Υπάρχει τελικά τρόπος να αντιμετωπίσουμε αυτή την κακή συνήθεια?

Οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να αισθανόμαστε ότι έχουμε ανάγκη να στραφούμε σε κάποιο γλυκό μετά το γεύμα μας ποικίλουν.

Ας τους δούμε ένα προς ένα:

 1. Η δύναμη της συνήθειας. Από τα παιδικά μας χρόνια έως σήμερα έχουμε συνηθίσει σε οικογενειακά τραπέζια να ολοκληρώνονται όταν εμφανίζονται τα γλυκά και – πιο σπάνια- τα φρούτα.
 2. Το είδος του γεύματος. Γεύματα όπως τα μακαρόνια ή τα λαδερά φαγητά πέπτονται εύκολα και γρήγορα. Συνεπώς, σε αυτές τις περιπτώσεις δημιουργείται μία πλασματική επιθυμία για γλυκό επειδή ο οργανισμός μας θέλει να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα του γρήγορα και οι απλοί υδατάνθρακες που περιέχονται στα γλυκά δίνουν αυτή τη δυνατότητα.
 3. Η κακή διατροφή. Άτομα που δεν τρέφονται σωστά, κάνουν μεγάλα θερμιδογόνα γεύματα και ανθυγιεινά ενδιάμεσα, μπορεί να δημιουργήσουν μία επίκτητη ανάγκη στον οργανισμό τους να συντηρεί υψηλότερα επίπεδα σακχάρου νηστείας και έτσι η κατανάλωση απλών υδατανθράκων μέσω των γλυκών να γίνεται απαραίτητη. Σε αυτή την περίπτωση απαιτείται αλλαγή την συνολικών διατροφικών συνηθειών.
 4. Ορμονικά αίτια. Το άγχος, ο κακός ή ελλιπής ύπνος δημιουργούν την ανάγκη για κατανάλωση γλυκών διότι μέσω της σοκολάτας εκκρίνεται σεροτονίνη μία ορμόνη που μας χαλαρώνει και μας κάνει να αισθανόμαστε ευφορία.
 5. Ιατρικά αίτια. Η έντονη ανάγκη για κατανάλωση γλυκών μπορεί να προμηνύει κίνδυνο για μελλοντική ανάπτυξη διαβήτη. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορούμε να κάνουμε τέτοιου είδους γενικεύσεις μιας και η εμφάνιση μίας τέτοιας ασθένειας είναι πολυπαραγοντική.

Τρόποι αντιμετώπισης του φαινομένου:

 • Αντικαταστήστε τα γλυκά με φρούτα ή μέλι. Τα φρούτα θα μας αυξήσουν τα σάκχαρο με αποτέλεσμα να μας χαλαρώσουν αλλά θα πάρει λίγο παραπάνω χρόνο δεδομένου ότι περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες.
 • Κάντε μία βόλτα μετά το φαγητό προκειμένου να ξεχαστείτε.
 • Πιείτε ένα καφέ με γλυκαντικές ουσίες.
 • Σημειώνετε πόσα γλυκά καταναλώνετε την εβδομάδα και προσπαθήστε να μην υπερβαίνεται τα δύο γλυκά ανά εβδομάδα.
 • Περιμένετε να περάσει μία ώρα από το φαγητό προκειμένου να καταπολεμήσετε τη «λιγούρα» για γλυκό.
 • Αποφύγετε να έχετε γλυκά στο σπίτι.

Επιλέξτε γεύματα πλούσια σε φυτικές ίνες (σιτηρά ολικής άλεσης) και πρωτεΐνες προκειμένου να αισθάνεται κορεσμό και πληρότητα μετά το γεύμα και έτσι να μην χρειάζεστε γλυκό.

 

Μαριέττα Μαρκούση
MSc, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος