ΚΑΡΠΟΥΖΙ, ένα καλοκαιρινό φρούτο…

Το καρπούζι αποτελεί το κατ εξοχήν καλοκαιρινό φρούτο, ένα φρούτο το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με διακοπές και ξεκούραστα απογεύματα που χαζεύουμε τη θάλασσα. Πολύ συχνά όμως ακούω πελάτες μου να αναρωτιούνται μήπως είναι καλύτερα να αποφεύγουν την κατανάλωση καρπουζιού γιατί είναι πλούσιο σε ζάχαρη και παχαίνει. Η αλήθεια είναι όμως ότι το καρπούζι δεν παχαίνει!!!!Αντίθετα,

  • Είναι πλούσιο σε Βιταμίνη C μία βιταμίνη η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Περιέχει β- καροτένιο και λυκοπένιο ουσίες γνωστές για την έντονη αντιοξειδωτική τους δράση αλλά και την προστασία που παρέχουν στον οργανισμό από διάφορες μορφές καρκίνου.
  • Είναι χαμηλής θερμιδικής αξίας δεδομένου ότι 2 φλιτζάνια καρπούζι αποδίδουν μόλις 80 θερμίδες!
  • Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες. Λόγω των ινών που περιέχει αυξάνει την αίσθηση κορεσμού και μειώνει την απορρόφηση λίπους
  • Περιέχει μικρή ποσότητα σακχάρων. Η περιεκτικότητα του σε σάκχαρα είναι μκρότερη και από αυτή του μήλου (περίπου 5%)

Συνεπώς, βελτιώνει την υγεία μας προάγοντας την καλή λειτουργία των νεφρών, της καρδιάς και του εντέρου.

Μαριέττα Μαρκούση
MSc, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος