Τα πάντα για το αυγό… Ένα κείμενο αφιερωμένο στο «παρεξηγημένο» αυγό.

Το Πάσχα το αυγό έχει την τιμητική του. Κόκκινα, πολύχρωμα αυγά, με φυσικές βαφές, με σχέδια, τα αυγά είναι η αγαπημένη συνήθεια του Πάσχα. Τι γνωρίζουμε όμως για αυγά και πόσο συχνά μπορούμε να τα καταναλώνουμε, ειδικά τ΄ρα που μάλλον όλοι μας έχουμε περισσευούμενα αυγά από το Πάσχα?

Είναι σφαλές να καταναλώνουμε τα αυγά που βράσαμε την Μεγάλη Πέμπτη?

Φυσικά! Αρκεί να τα διατηρούμε στο ψυγείο, μακριά από εστίες μόλυνσης και φυσικά να πετάμε αυτά που έχουν σπάσει ή ραγισει. Τέλος, η ασφάλεια του αυγού που διατηρείτεαι εκτός ψυγείου για παραπάνω από δύο ώρες είναι αμφιλέγόμενη! Εφόσον, τα αυγά έχουν μείνει εκτός ψυγείου και επανακτοποθετηθούν στο ψυγείο καλό θα ήταν να καταναλωθούν εντός μίας εβδομάδας.

Ακόμα καλύτερα, συστήνεται να βράζουμε αυγά τα οποία θα τα χωρίζουμε σε δύο μέρη, αυτά που θα τοποθετούνται στο ψυγείο προκειμένου να καταναλωθούν και αυτά που θα βάψουμε και θα τα χρησιμοποιήσομε μόνο για τσούγκρισμα.

Είναι ασφαλές να καταναλώνουμε αυγά στα οποία έχει παρέλθει η ημερομηνια πώλησης?

Η κατανάλωση αυγών καλό θα ήταν να γίνει εντός 3-5 εβδομάδων μετά την ημερομηνία που έφτασαν στο κατάστημα. Η συντήρηση για αυτό το χρονικό διάστημα θα πρέπει να γίνεται στο ψυγείο. Συνεπώς, όποτε αγοράζετε αυγά φροντίστε αυτά να βρίσκοντα εντός ψυγείου, να μην είναι σπασμένα ενώ αμέσως μετά την αγορά θα χρειαστεί να τα τοποθετέισετε ξανά στο ψυγείο μαζί με τη συσκευασία αγοράς όπου θα αναγράφεται η ημερομηνία λήξης.

Πόσο σκληρό πρέπει να είναι το αυγό μετά το βράσιμο?

Τα αυγά πρέπει να βράζουν μέχρι τη στιγμή που ο διαχωρισμός του λευκού μέρους με τον κρόκο γίνεται με άνεση. Γεμίστε το κατσαρολάκι με νερό μέχρι τη στιγμή που τα αυγά θα καλύπτονται με νερό και αφήστε τα στη φωτία για 15 περίπου λεπτά. Αφήστε τα μετά σε κρύο νερό και ξεφλουδίστε τα!

Τα καλοβρασμένα αυγά καταστρέφονται ταχύτερα από τα φρέσκα αυγά?

Ναι. Τα βρασμένα αυγά θα πρέπει να τοποθετούνται στο ψυγείο άμεσα (μέσα σε δύο ώρες) από την ώρα που θα βραστούν ενώ καλό θα ήταν να καταναλωθούν μέσα σε μία εβδομάδα από την ημέρα που θα βράσουν. Αυτό συμβάινει γιατί τα βρασμένα αυγά αναπτύσσουν πιο εύκολα βακτήρια.

Γιατί τα καλοβρασμένα αυγά δεν καθαρίζονται εύκολα?

Όσο πιο φρέσκα είναι τα αυγά τόσο πιο δύσκολα καθαρίζονατια αφού έχουν βράσει. Αυτό συμβαίνει γιατί ο αέρας που εγκλωβίζεται ανάμεσα στις μεμβράνες αυξάνεται όσο περισσότερο καιρό έχει μείνει το αυγό στην συντήρηση. Εφόσον λοιπόν στα «παλαιότερα» αυγά αυξάνεται ο αέρας που εγκλωβίζεται μεταξύ των μεμβρανών του αυγού τόσο πιο εύκολος γίνεται ο καθαρισμός τους.

Γιατί στα καλοβρασμένα αυγά πολλές φορές το εσωτερικό τους είναι πράσινο?

Ο πράσινος κύκλος στο κέντρο του κρόκου σε παραβρασμένα αυγά μπορεί να σχηματιστεί από το θείο και το σίδηρο που περιέχεται στο αυγό είτε από την αυξημένη περιεκτικότητα σιδήρου στο νερό μέσα στο οποίο βράζει. Σε κάθε περίπτωση το αυγό αυτό είναι ασφαλές να καταναλωθεί.

Μαριέττα Μαρκούση
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
MSc Αθλητική Διατροφή