Όλοι έχουμε πάθει φρενίτιδα με το Survivor ενώ βλέπουμε τους παίχτες του διάσημου reality να ταλαιπωρούνται από πείνα και κακουχίες. Είναι πολλοί από εμάς που κατά βάθος τους ζηλέυουμε και θα θέλαμε να είμαστε στη θέση τους. Κατά βάθος θα θέλαμε να χάσουμε όλα τα παραπανίσια κιλά γρήγορα, αλλά… καθόλου ανώδυνα.
Πόσο σωστό είναι όμως αυτό και κατά πόσο τα πλεονεκτήματα μίας τέτοιας «δίαιτας» μπορεί να ξεπερνάνε τα μειονεκτήματα και τις δυσκολίες.
Σήμερα, μαζί θα εξετάσουμε τη δίαιτα «Survivor»…
Τι συμβαίνει στον οργανισμό των παικτών που συμμετέχουν?
Οι παίκτες που συμμετέχουν στο τηλεπαιχνίδι είναι κατά βάση γυμνασμένοι και νορμοβαρείς. Όταν λοιπόν ξεκίνησε το παιχνίδι και μαζί η πείνα και οι κακουχίες, ο οργανισμός των παιχτών απαίτησε την παροχή ενέργειας από τη λιγοστή τροφή που κατανάλωναν ενώ την υπόλοιπη ενέργεια που χρειαζόταν την έπαιρνε από τον ίδιο τον οργανισμό των παικτών. Τυπική συμπεριφορά του κάθε οργανισμού όταν υποβάλεται σε υποθερμιδική διατροφή.
Αυτό που όμως πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας είναι ότι οι παίκτες τρώνε υπερβολικά λίγο φαγητό. Ο οργανισμός την κατάσταση αυτή την αναγνωρίζει ως ασιτία, οπότε προσπαθεί να επιβιώσει.
Με ποιό τρόπο?
Αρχικά, η μειωμένη τροφή θα κάνει τον οργανισμό να αναζητήσει ενέργεια τόσο στις λιποαποθήκες όσο και στο μυικό ιστό, ενώ η πρώτη επιλογή του οργανισμού θα είναι να «κάψει» το λίπος του για να παράγει ενέργεια. Αυτό όμως στην συνέχεια μεταλλάσεται και τότε ο οργανισμός φαίνεται να αλλάζει κατεύθυνση επιλέγοντας να μην ρίξει άλλο τα επίπεδα Σωματικού Λίπους (το λίπος ο οργανισμός το χρησιμοποιεί ως θερμομονωτικό) ενώ τότε επιλέγει να μειώσει το μυικό ιστό και την οστική μάζα, κυριως στις γυναίκες. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι η μείωση του βάρους ξεκινά με ταχείς ρυθμούς και σταδιακά μειώνεται (ο οργανισμός έχει χάσει σχεδόν όλα τα «περιττά» και σταθεροποιείται βάσει σωματότυπου και γονιδίων), μία διαδικασία η οποία είναι κατανοητή και αναμενόμενη. Αυτό όμως το οποίο είναι φοβερά επώδυνο για τον οργανισμό είναι η απίσχνανση και ο μυικός καταβολισμός. Και τα δύο δημιουργούν την αίσθηση της κόπωσης στους παίκτες, δημιουργούν ατονία και σαφέστατα μειώνεται δραματικά ο Βασικός Μεταβολισμός τους.
Όλα τα παραπάνω είναι πολύ δύσκολο να ανακάμψουν και απαιτείται πολύ χρόνος, σωστή διατροφή και σταδιακά αυξανόμενης έντασης/ διάρκειας άσκηση.
Προσωπικά, υποστηρίζω ότι και η δίαιτα «survivor» παρουσιάζει πολλά κοινά με αρκετές «διάσημες» στερητικές διατροφές που υπόσχονται γρήγορα αποτελέσματα αλλά δεν αναφέρουν ότι η διάρκεια αυτών είναι αβέβαιη ενώ επιπλέον οι κίνδυνοι για την υγεία μας είναι πολλοί και σοβαροί.
Μαριέττα Μαρκούση,
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
MSc Αθλητική Διατροφή