Τι είναι ο Σωματότυπος?

Ο Σωματότυπος ή αλλιώς Κατανομή Βάρους ορίζεται ως το πηλίκο των περιφερειών της μέσης προς το ισχίο. Υπάρχουν τρία διαφορετικά είδη Κατανομής, η Ομοιόμορφη Κατανομή, η Περιφερική και η Κεντρική Κατανομή με τις δύο τελευταίες να ευνοούν την αποθήκευση λίπους στην περιφέρεια και την κοιλιακή χώρα αντίστοιχα. Ο Σωματότυπος φαίνεται να καθορίζεται κατά βάση γονιδιακά, ενώ άτομα που ασκούνται συστηματικά και έντονα μπορεί να μπορέσουν να βελτιώσουν αισθητά τον Σωματότυπό τους.

Μπορώ μέσω της Διατροφής να αλλάξω Σωματότυπο?

Η απάντηση είναι ότι ο Σωματότυπος δεν μπορεί να αλλάξει μπορεί όμως να βελτιωθεί. Η βελτίωση του Σωματότυπου αναφέρεται στην τροποπόιηση του πηλίκου των περιφερειών προν τα όρια της Κεντρικής Κατανομής. Επιπλέον, αξίζει να αναφέρουμε ότι ακόμα και άτομα με Ομοιόμορφη Κατανομή παρουσιάζουν συχνά προβλήματα Βάρους.

Συνεπώς, μία περιφερική ή κεντρική κατανομή δεν είναι υποχρεωτικά μη υγιής ή αντιαισθητική κατανομή.

Βασικός στόχος θα πρέπει να είναι αρχικά η διατήρηση ενός υγιούς Σωματικού Βάρους (18.5<ΒΜΙ<25) και έπειτα η διατήρηση ενός υγιούς ποσοτού Σωματικού Λίπους.

Η Διατροφή μπορεί να επιδράσει θετικά στο Σωματότυπο εαν ακολουθηθεί αρκεί να είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να συμβάλει στη μέγιστη απώλεια Σωματικού λίπους.

Συνεπώς, εαν η Βελτίωση του Σωματότυπου είναι ο τελικός στόχος θα χρειαστεί να ακολουθήσουμε τις παρακάτω συμβουλές:

  1. Χρειάζεται να μειώσουμε τη συνολική πρόσληψη λιπαρών από τη διατροφή, με σκοπό αυτά να μην ξεπερνούν το 15% των συνολικών Ημερήσιων Θερμίδων που προσλαμβάνουμε.
  2. Ελαχιστοποίηση των κορεσμένων και υδρογονομένων λιπαρών από τη διατροφή. Η κατηγορία αυτή των λιπαρών μπορεί να συμβάλει στη εμφάνιση ασθενειών, ενώ η συνολική πρόσληψη δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 7% των συνολικών Ημερήσιων Θερμίδων.
  3. Αύξηση της πρόσληψης υγρών. Τα υγρά θα συμβάλουν στην καλύτερη κυκλοφορία και θα μειώσουν την κατακράτηση υγρών στο σώμα.
  4. Σωστή κατανομή των θερμίδων με προσοχή στη ποσοστιαία αναλογία υδατανθράκων/ πρωτεινών και λιπαρών. Η σωστή οργάνωση των θρεπτικών συσταικών μέσα στην ημέρα θα βοηθήσει των οργανισμό να μεταβολίσει καλύτερα τις προσλαμβανόμενες θερμίδες, ενώ έτσι περιορίζεται η λιποαποθήκευση.
  5. Υιοθέτηση του κανόνα των πολλών γευμάτων. Τα πολλά γεύματα και ενδιάμεσα θα ενισχύσουν το μεταβολισμό μας μέσω της συνεχούς διαδικασίας πέψης και απορρόφησης που του επιβάλουν.
  6. Αύξηση της Σωματικής Δραστηριότητας με έμφαση στις περιοχές που επιδέχονται μεγαλύτερη βελτίωση.

Μαριέττα Μαρκούση,
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
MSc Αθλητική Διατροφή