Τροφές που ενεργοποιούν το μεταβολισμό
Τώρα, περισσότερο από ποτέ, έχεις ανάγκη να χάσεις βάρος. Η εγκυμοσύνη ήταν μια αξέχαστη εμπειρία που σου χάρισε μια νέα ζωή, σου άφησε όμως λάφυρο και κάποια παραπάνω κιλά. Το πρώτο που πρέπει να κάνεις είναι να εντάξεις στη διατροφή σου τροφές που ενεργοποιούν το μεταβολισμό σου και να βοηθήσεις έτσι τον οργανισμό σου να απαλλαγεί μια ώρα αρχύτερα από το περιττό βάρος. Αυτές οι τροφές είναι:
Φρούτα και λαχανικά: Οι ειδικοί τα συστήνουν σε όλες τις φάσεις της ζωής μας, πόσο μάλλον τώρα που έχεις ανάγκη από σωστή διατροφή. Φρούτα όπως πορτοκάλια, μήλα, αχλάδια και λαχανικά όπως το μπρόκολο περιέχουν όλες τις βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά που χρειάζεται ο οργανισμός. Πέρα από το ότι ενεργοποιούν το μεταβολισμό, δεν περιέχουν και πολλές θερμίδες οπότε συστήνονται και για σνακ ενδιαμέσως των γευμάτων. Ιδιαίτερα αυτή την εποχή που η φύση μας προσφέρει πληθώρα επιλογών, καλό θα ήταν να καταφεύγουμε στα ΕΠΟΧΙΑΚΑ φρούτα και λαχανικά!
Καφεΐνη, πράσινο τσάι, νερό: Ο καφές αυξάνει τον βασικό μεταβολισμό εξαιτίας της καφεΐνης που περιέχει. Το πράσινο τσάι είναι γεμάτο αντιοξειδωτικά, θρεπτικές ουσίες και κατεχίνες που βοηθάνε στην καύση λίπους, μια δράση που έχει και το νερό, το οποίο παράλληλα αυξάνει και την αίσθηση πληρότητας με αποτέλεσμα να τρώμε λιγότερο.
Καυτερές τροφές: Η καψαϊκίνη είναι η ουσία που δίνει την καυτερή γεύση σε διάφορες τροφές, όπως οι καυτερές πιπεριές. Η ουσία αυτή μπορεί να τονώσει το μεταβολισμό μας καθώς ενισχύει τη θερμογένεση και αυξάνει το καρδιακό μας ρυθμό με αποτέλεσμα να καίγονται περισσότερες θερμίδες.
Λιπαρά ψάρια: Σολωμός, σκουμπρί, σαρδέλες, πέστροφα, τόνος κ.ά. Μπορούν να αυξήσουν το μεταβολισμό μας χάρη στα ω3 λιπαρά οξέα που περιέχουν. Αυξάνουν τα επίπεδα των ενζύμων που συμμετέχουν στην καύση του λίπους ενώ ταυτόχρονα μειώνουν αυτά που ενισχύουν την αποθήκευση του λίπους στο σώμα.
Πρωτεΐνες: Απαραίτητο κομμάτι στη διατροφή και αρκετά βοηθητικό για την απώλεια βάρους, με την προϋπόθεση ότι λαμβάνεται σωστά. Μια καλή πηγή είναι τα αυγά και το άπαχο γιαούρτι και τα ψάρια που αποδεδειγμένα βοηθάνε σε αυτή την αποστολή.
Καλή επιτυχία!

Μαρκούση Μαριέττα

MSc, Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος