Οι τροφές αποτελούν καύσιμο για τον οργανισμό μας με αποτέλεσμα να επηρεάζουν σημαντικά τη συγκέντρωσή μας. Όπως λοιπόν δεν προσθέτουμε ελαιόλαδο στο αυτοκίνητό μας για να ξεκινήσει έτσι δεν θα πρέπει να προσθέτουμε σιρόπι σοκολάτας στον οργανισμό μας προκειμένου να λειτουργήσει σωστά.

Οι τροφές έχουν τη μαγική ιδιότητα να επηρεάζουν την εγρήγορση, τη διάθεσή μας, την μνήμη μας και τη δυνατότητά μας να συγκεντρωνόμαστε. Συνεπώς, εάν θέλετε με κάποιον τρόπο να ενισχύσετε την συγκέντρωσή σας θα χρειαστεί να εξετάσετε και να βάλετε στη διατροφή σας τις παρακάτω τροφές.

ΜΟΥΡΑ

Μελέτες έχουν καταδείξει ότι τα μούρα ενισχύουν τη μνήμη και τη συγκέντρωση για πάνω από 5 ώρες μιας και τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν ρυθμίζουν τη κυκλοφορία του αίματος και του οξυγόνου στον εγκέφαλο. Τα μούρα περιέχουν επίσης ένα μείγμα από αντιοξειδωτικά (ανθοκυανίνες, ταννίνες, προανθοκυανίνες) τα οποία βοηθούν στην προστασία του οργανισμού έναντι παθήσεων όπως ο καρκίνος και τα καρδιαγγειακά.

ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΣΑΙ

Το πράσινο τσάι ενισχύει τη συγκέντρωση για δύο λόγους, αφενός επειδή περιέχει καφεΐνη και αφετέρου επειδή περιέχει λ- θειανίνη. Είναι γεγονός ότι η καφεΐνη βοηθάει στη συγκέντρωση και την εγρήγορση. Όμως, ποια είναι η συμβολή της λ- θειανίνης? Η λ- θειανίνη βοηθά στην σταδιακή έκκριση της καφεΐνης. Ο συνδυασμός των δύο επίσης προσφέρει μεγαλύτερη ικανότητα συγκέντρωσης και προσοχής ενώ επιπλέον προσφέρει μεγαλύτερη ακρίβεια και ταχύτητα.

ΑΒΟΚΑΝΤΟ

Κάθε όργανο, ειδικά ο εγκέφαλος και η καρδιά, προκειμένου να λειτουργήσει χρειάζεται να του παρέχεται αίμα. Τα αβοκάντο προσφέρουν ένα γευστικό τρόπο να απογειώσουμε τη δράση των εγκεφαλικών μας κυττάρων. Επιπλέον, περιέχουν φυτικές ίνες οι οποίες βοηθούν στη ρύθμιση της πείνας.

ΠΡΑΣΙΝΑ ΦΥΛΛΩΔΗ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά περιέχουν αντιοξειδωτικά και καροτενοειδή τα οποία ενισχύουν την εγκεφαλική λειτουργία και προστατεύουν τον εγκέφαλο. Επιπλέον, περιέχουν Βιταμίνη του συμπλέγματος Β η οποία έχει αποδεδειχθεί ότι ενισχύει τη μνήμη, τη συγκέντρωση και τη συνολική εγκεφαλική λειτουργία και υγεία. Τέλος, περιέχουν φυλικό οξύ το οποίο βελτιώνει την εγκεφαλική διαύγεια.

ΙΧΘΥΕΛΑΙΑ

Τα ω-3 λιπαρά οξέα που περιέχονται στα ψάρια λειτουργούν ως «ενισχυτικά» μνήμης και νοητικής λειτουργίας. Άτομα με χαμηλά επίπεδα ω-3 λιπαρών παρουσιάζουν συχνά ασθενή μνήμη, διαταραχές διάθεσης, θλίψη και κούραση. Κύριες πηγές ιχθυελαίων είναι ο σολομός, η πέστροφα, το σκουμπρί, η ρέγγα, οι σαρδέλες και το κουνέλι.

ΝΕΡΟ

Η κατανάλωση υγρών είναι απαραίτητη προκειμένου να ενισχύσουμε την συγκέντρωση και την προσοχή μας. Το νερό θα δώσει στον εγκέφαλο την ενέργεια να επιτελέσει όλες τις εγκεφαλικές λειτουργίες μεταξύ των οποίων είναι η μνήμη και η σκέψη ενώ έχει αποδειχθεί ότι μας βοηθά να σκεφτόμαστε πιο γρήγορα, πιο συγκεντρωμένα και πιο δημιουργικά.

ΜΑΥΡΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

Η μαύρη σοκολάτα βοηθά στην συγκέντρωση με πολλούς τρόπους. Αρχικά, περιέχει καφεΐνη η οποία συνεισφέρει στην εγρήγορση. Περιέχει μαγνήσιο, το οποίο μας βοηθά να χαλαρώνουμε ενώ παράλληλα η κατανάλωση σοκολάτας βοηθά στην έκκριση σεροτονίνης και ενδορφινών. Οι παραπάνω δράσεις της σοκολάτας εμφανίζονται ακόμα και μετά από κατανάλωση μικρής ποσότητας, οπότε δεν χρειάζεται να καταναλώσουμε μεγάλες ποσότητες που περιέχουν πάρα πολλές θερμίδες για να απολαύσουμε τα πλεονεκτήματα της σοκολάτας.

ΛΙΝΑΡΟΣΠΟΡΟΣ

Ο λιναρόσπορος ανήκει στα super foods και λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε μαγνήσιο, Βιταμίνη Β, ω-3 λιπαρά οξέα και φυτικές ίνες βοηθά στην συγκέντρωση, στην απώλεια βάρους και στην εγκεφαλική διαύγεια.

ΚΑΡΠΟΙ

Οι καρποί προσφέρουν μία ποικιλία μακροχρόνιων πλεονεκτημάτων για το σώμα. Είναι πλούσιοι σε αντιοξειδωτική Βιταμίνη Ε, η οποία συνδέεται με μειωμένη έκπτωση της εγκεφαλικής λειτουργίας. Επιπλέον, περιέχουν απαραίτητα αμινοξέα και έλαια συμβάλλοντας έτσι στην καλύτερη συγκέντρωση.

Μαριέττα Μαρκούση
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
MSc Αθλητική Διατροφή