Η υπογονιμότητα πλέον συναντάται στο 10% του πληθυσμού. Σύμφωνα με τα δεδομένα της Αμερικανικής Κοινότητας Αναπαραγωγικής Ιατρικής (American Society for Reproductive Medicine). Δεδομένου όμως ότι δεν μπορούμε να ελέγξουμε και να επηρεάσουμε όλους τους παράγοντες και τις αιτίες που προκαλούν υπογονιμότητα, μπορούμε να ελέγξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες. Είναι γεγονός ότι, ένα υγιές Σωματικό Βάρος μαζί με σωστές διατροφικές συνήθειες μπορούν παράλληλα ή το καθένα ξεχωριστά να συμβάλουν θετικά στην ικανότητα σύλληψης.

ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ

Προκειμένου να προετοιμαστείτε για την περίοδο της εγκυμοσύνης αρχικά διατηρείτε ένα υγιές Σωματικό Βάρος. Έπειτα, επιλέξτε σωστά τροφές θα δημιουργήσουν ένα ασφαλές μέρος για να φιλοξενηθεί για εννέα μήνες το μωράκι σας.

ΑΝΔΡΙΚΗ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ

Οι άνδρες οφείλουν επίσης να συντηρούν ένα υγειές Σωματικό Βάρος και να ακολουθούν ένα υγιές Διατροφικό πλάνο μιας και η κοιλιακή παχυσαρκία απορυθμίζει ορμόνες όπως η τεστοστερόνη. Επιπλέον, μειωμένη ποσότητα και κινητικότητα σπέρματος έχει παρατηρηθεί σε υπέρβαρους και παχύσαρκους άνδρες. Επομένως, όσον αφορά τη διατροφή στραφείτε σε εποχιακά φρούτα και λαχανικά τα οποία περιέχουν Βιταμίνες και Αντιοξειδωτικά που θα βοηθήσουν στο σπέρμα.

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΤΟ ΙΔΑΝΙΚΟ ΣΑΣ ΒΑΡΟΣ

Βάση ερευνών το 30% των περιστατικών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα γονιμότητας συντηρούν ένα ιδιαίτερα αυξημένο ή μειωμένο Σωματικό Βάρος. Η κακή ρύθμιση του Σωματικού Βάρους απορυθμίζει την έκκριση ορμονών που σχετίζονται με τη δυνατότητα σύλληψης. Για γυναίκες που ανήκουν στην κατηγορία των υπέρβαρων μείωση ακόμα και 5% του παρόντος Βάρους έχει φανεί ότι μπορεί να βελτιώσει τη γονιμότητα. Αντίθετα, οι ελλειποβερείς γυναίκες (ΒΜΙ< 18.5) μπορεί να αντιμετωπίζουν ανισσοροπία στο εμμηνορυσιακό τους κύκλο ή ακόμα και διακοπή της περιόδου. Επιπλέον, γυναίκες που πραγματοποιούν πολύ απαιτητικά αθλήματα στα οποία το Σωματικό Βάρος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο (όπως η γυμναστική και το μπαλέτο), γυναίκες που ακολουθούν πολύ αυστηρές διατροφές ή γυναίκες με Διατροφικές Διαταραχές βρίσκονται επίσης σε αυξημένο κίνδυνο.

Συνεπώς, θα σύστηνα να μην ακολουθούνται πολύ αυστηρές διατροφές. Η συμβολή ενός ειδικού σε θέματα διατροφής μπορεί να είναι ακρογωνιαίας σημασίας.

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΤΡΟΦΕΣ ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΣΕ ΣΙΔΗΡΟ

Διατροφή πλούσια σε σίδηρο που προέρχεται από λαχανικά και συμπληρώματα Σιδήρου αυξάνει την πιθανότητα επιτυχούς ωορηξίας σύμφωνα με μελέτη που πραγαμτοποιήθηκε σε 18.500 γυναίκες οι οποίες προσπαθούσαν να συλάβουν. Η «ανεπιτυχής ωορηξία» αφορά το 25% των περιστατικών που δυσκολέυονται να συλλάβουν.

Φυτικές τροφές οι οποίες περιέχουν σίδηρο είναι όλα τα φασόλια, το αυγό, το σπανάκι, τα εμπλουτισμένα δημητριακά, τα ολικής άλεσης σιτηρά. Επιπλέον, μην ξεχνάτε να καταναλώνετε μία Βιταμίνη C παράλληλα προκειμένου να ενισχύσετε την απορρόφηση του σιδήρου. Τροφές που περιέχουν Βιταμίνη C είναι οι φράουλες, τα πορτοκάλια, οι πιπεριές και τα μούρα.

Fertility Diet

Η «διατροφή για γονιμότητα» ή “Fertility Diet” είναι ένα βιβλίο το οποίο έχει δημοσιευτεί από επιστήμονες του Παν/μίου του Harvard. Σύμφωνα με το βιβλίο οι γυναίκες που ακολούθησαν το συγκεκριμένο διατροφικό πρωτόκολλο φάνηκε να έχουν 66% μειωμένο μειωμένο κίνδυνο υπογονιμότητας λόγω ανεπιτυχούς ωορυξίας και 27% μειωμένο κίνδυνο ανεπιτυχούς σύλληψης από άλλες αιτίες.

Οι αρχές της συγκεκριμένης διατροφής αναφέρουν ότι:

  • Συστήνεται η πρόσληψη μονο- ακόρεστων λιπαρών ενώ η λήψη κορεσμένων (λιπαρών θα πρέπει να αποφεύγεται.
  • Περιορισμός στην υπερκατανάλωση ζωικής πρωτείνης.
  • Αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών.
  • Περιορισμός της κατανάλωσης υψηλού γλυκαιμικού δείκτη υδατάνθρκες.
  • Διατροφή πλούσια σε όλες τις Βιταμίνες.
  • Αύξηση της πρόσληψης λιπαρών.

Με άλλα λόγια, συστήνεται η αύξηση της πρόσληψης λαχανικών, φρούτων και ο περιορισμός του πρόσληψης κόκκινου κρέατος, των λευκών σιτηρών.

ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΤΟ ΦΥΛΛΙΚΟ ΟΞΥ

Η λήψη φυλλικού οξέος δεν συμβάλει στην αύξηση της γονιμότητας. Η χορήγηση όμως συμπληρώματος φυλλικού οξέος κατά την περιόδο πριν την έναρξη της εγκυμοσύνης γίνεται προκειμένου να αποφευχθούν οι ανωμαλίες του νευρολογικού συστήματος του εμβρύου. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η ανάπτυξη του νευρολογικού συστήματος του εμβρύου πραγματοποιείται κατά την τρίτη έως πέμπτη εβδομάδα της σύλληψης, χρόνος που ακόμα και η έγκυος μπορεί να μην έχει πιστοποιήσει την εγκυμοσύνη.

Μαριέττα Μαρκούση
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
MSc Αθλητική Διατροφή