Μπάρες Πρωτεΐνης

Οι μπάρες πρωτεΐνης αρχικά σχεδιάστηκαν για αθλητές body- building. Τα τελευταία χρόνια έχουν κερδίσει έδαφος στις επιλογές των ασκούμενων λόγω της υιοθέτησης διατροφών υψηλών σε πρωτεΐνη για ρύθμιση του Σωματικού Βάρους. Επιπλέον, μπάρες υψηλές σε πρωτεΐνη μπορούν να χρησιμοποιηθούν από χορτοφάγους αλλά και ως γεύμα αποκατάστασης μετά από μία συνεδρία άσκησης.

Σε πολλές μπάρες μάλιστα η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη μπορεί να υπερβεί ακόμα και αυτή που περιέχει ένα σάντουιτς με τόνο καλύπτοντας έτσι ακόμα και το μισό των ημερήσιων αναγκών ενός μέσου ενήλικα σε πρωτεΐνη.

Αξίζει να σημειωθεί ακόμα, ότι πολλές από τις μπάρες είναι ελεύθερες λακτόζης. Παράλληλα μπορεί να περιέχουν τα περισσότερα απαραίτητα αμινοξέα για τον οργανισμό

(Απαραίτητα είναι τα αμινοξέα που δεν μπορεί ο οργανισμός να τα συνθέσει μόνος του και χρειάζεται να τα λάβει μέσω της τροφής).

Τέλος, στην αγορά μπορούμε να βρούμε και μπάρες που περιέχουν σόγια ως βάση. Θεωρούνται κατάλληλες για χορτοφάγους αλλά και άτομα που εφαρμόζουν αυστηρή νηστεία. Επιπλέον, τα ισοφλαβονοειδή που περιέχονται στη σόγια φαίνεται ότι μειώνουν το κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων όπως:

  • Καρδιακών παθήσεων
  • Μπορούν να μειώσουν την ολική χοληστερόλη
  • Καθυστερούν την εμφάνιση οστεοπόρωσης
  • Προστατεύουν από διάφορα είδη καρκίνου

Ποιοί τις χρειάζονται?

Οι μπάρες αυτές είναι κατάλληλες κυρίως για χορτοφάγους αθλητές αλλά και δρομείς/ ποδηλάτες υψηλών αποστάσεων των οποίων οι προπονήσεις είναι πολύωρες και δυσκολεύονται να συντηρούν σταθερό το σωματικό τους βάρος.

Τι χρειάζεται να προσέχουμε?

  • Πρέπει να γνωρίζουμε πάντα τα γραμμάρια της πρωτεΐνης τα οποία μία μπάρα μπορεί να μας παρέχει, μιας και αυτά κυμαίνονται μεταξύ 15 έως 35 γραμμάρια ανά μπάρα.
  • Το είδος της πρωτεΐνης που η συσκευασία αναγράφει ότι περιέχεται.
  • Τα γραμμάρια του λίπους τα οποία περιέχονται. Πολλές εταιρίες προσθέτουν κορεσμένα λιπαρά προκειμένου να ενισχύσουν τη γεύση του προϊόντος.

Πότε να τις επιλέγουμε?

Μπάρες υψηλές σε πρωτεΐνη θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως:

  • Γεύμα αποκατάστασης μετά από μία κοπιαστική προπόνηση
  • Σαν διατροφικό συμπλήρωμα μίας μέρας όπου η διατροφή είναι χαμηλή σε πρωτεΐνη.

Παρόλα αυτά, η τελική επιλογή θα πρέπει να γίνεται ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε ατόμου και αυτό θα πρέπει να γίνεται μέσω της καθοδήγησης από κάποιο ειδικό Διατροφολόγο.

Μαριέττα Μαρκούση,

MSc, κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος