Απλά Διατροφικά Tips

Προσωπικά, καθότι αποτελώ ένα δραστήριο άτομο, ανήκω σε αυτούς όπου πραγματικά λατρεύουν να ασκούνται. Παρόλα αυτά, πολλές ημέρες νιώθω τόσο κουρασμένη που αυτά τα 10 ή 15 λεπτά που θα μείνω ξαπλωμένη στον καναπέ του σπιτιού μου, μου φαίνονται πιο απολαυστικά από το να πάω για ένα γρήγορα τρέξιμο ή στο γυμναστήριο. Ξέρω όμως ότι μετά από μία συνεδρία άσκησης θα αισθάνομαι καλύτερα τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά.

Το βασικότερο βήμα προκειμένου να ξεπεράσουμε αυτά τα ψυχολογικά είτε σωματικά εμπόδια είναι να αναγνωρίσουμε πότε υπάρχουν. Σίγουρα θα υπάρχουν μέρες όπου θα θέλουμε να γυμναστούμε «ψυχή τε και σώματι» ενώ άλλες μέρες η διάθεση είτε η αντοχή μας δεν θα μας το επιτρέπει.

Παρακάτω θα δούμε τρόπους προκειμένου να μετατρέψουμε βελτιώσουμε τη διάθεση μας, να φορέσουμε τα αθλητικά μας και να πάμε να γυμναστούμε:

  • Ελέγχουμε τις διατροφικές μας συνήθειες. Πολλές φορές ξεκινάμε γυμναστήριο μαζί με αυστηρή / στερητική διατροφή. Με την πάροδο του χρόνου οι κακές διατροφικές συνήθειες επιστρέφουν, γιατί η έντονη διατροφική στέρηση δεν μπορεί να εφαρμοστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το ένα ή δύο κιλά που επιστρέφουν μας δημιουργούν το ερώτημα εάν «αξίζει» το ένα χιλιόμετρο τρέξιμο… συνεπώς, αξίζει να ρίξουμε μια ματιά στις διατροφικές μας συνήθειες και ίσως να περιορίσουμε το άσκοπο τσιμπολόγημα το απόγευμα που μπορεί να μας προσδώσει αρκετές άχρηστες θερμίδες.
  • Τρώμε περισσότερα γεύματα. Πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στις προπονήσεις γιατί απλά είναι πεινασμένοι. Όταν παραλείπουμε γεύματα είτε σνάκ οι μύες και ο εγκέφαλος ξεμένουν από «καύσιμα» με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε ατονία και κακή διάθεση. Από την άλλη πλευρά όταν τρώμε μεγάλα γεύματα πάλι δεν μπορούμε να ασκηθούμε γιατί η κυκλοφορία του αίματος μεταφέρεται στο στομάχι προκειμένου να γίνει η πέψη και η απορρόφηση της τροφής. Συνεπώς, η υιοθέτηση πολλών και μικρών γευμάτων αποτελεί τη βέλτιστη λύση προκειμένου να αισθανόμαστε ευεξία.
  • Μην ξεχνάμε το νερό!
    Όταν είμαστε αφυδατωμένοι είναι αδύνατο να μπορέσουμε να γυμναστούμε. Συνεπώς, η πρόσληψη τουλάχιστον 2 λίτρων νερού την ημέρα είναι απαραίτητη.

  • Προσπαθούμε ολοένα και περισσότερο. Οι πλειοψηφία των ανθρώπων, κατά την έναρξη ενός προγράμματος άσκησης και διατροφής, βλέπουν θεαμάτικά αποτελέσματα. Αντιθέτως όμως απογοητεύονται όταν στη συνέχεια τα αποτελέσματα αυτά αρχίσουν να μειώνονται. Τότε λοιπόν είναι η κατάλληλη στιγμή να αυξήσουμε λίγο παραπάνω την ένταση ή τη διάρκεια της άσκησης. Είναι το κλειδί προκειμένου ο μεταβολισμός μας με την συνεργασία της άσκησης και της διατροφής να συνεχίσει να βελτιώνεται.
  • Είναι μόνο 10’. Όταν η διάθεση μας είναι πεσμένη και η όρεξη για άσκηση μηδενική μπορούμε να πούμε ότι θα γυμναστούμε μόνο για 10 λεπτά. Στο χρόνο αυτό μπορούμε να βγούμε έξω για τρέξιμο, περπάτημα, ποδήλατο…και συνήθως μετά το ζέσταμα η όρεξη για άσκηση επιστρέφει! Αλλά ακόμα και να μην επιστρέψει μπορούμε να σκεφτούμε ότι 10 λεπτά άσκησης είναι καλύτερα από το τίποτα!
  • Γυμναστική μαζί με δουλειές του σπιτιού! Μην ξεχνάτε ότι πολλές απολαυστικές – καθημερινές δραστηριότητες του σπιτιού, μετράνε ώς άσκηση. Η βόλτα με το σκύλο, το παιχνίδι με τα παιδιά, η κηπουρική, η καθαριότητα, εντάσσονται στη γυμναστική.
  • Πρωινή γυμναστική. Μελέτες έχουν δείξει ότι η πρωινή γυμναστική είναι πιο αποδοτική σε σχέση με τη βραδινή. Tο βράδυ συνήθως είμαστε πιο κουρασμένοι, πιο αγχωμένοι και η πνευματική κούραση μέσα στην ημέρα δεν μας βοηθά να αποδώσουμε. Ίσως γι αυτό και οι πιο «φανατικοί» ασκούμενοι συνήθως ασκούνται πρωί.

Μαριέττα Μαρκούση

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολογος, MSc Αθλητική διατροφή