Από τα αρχαία χρόνια ακόμη υπάρχουν μαρτυρίες για τρόφιμα τα οποία κατατάσσονταν στην κατηγορία «αφροδισιακά» τρόφιμα. Η αναζήτηση του τροφίμου εκείνου που θα μας αυξήσει την ερωτική διάθεση και ικανότητα συνεχίζεται μέχρι και τις μέρες μας, και αφορά όλους τους πολιτισμούς. Σχετικές αναφορές συναντάμε ακόμα και σε εγχειρίδια του Kama Sutra. Η αναζήτηση αυτών των ιδιαίτερων τροφών από τους ανθρώπους προκύπτει λόγω της έμφυτης ανάγκης μας να βελτιώσουμε τη σεξουαλική μας ικανότητα. Πολλοί αρχαίοι ιστορικοί αναφέρουν ποτά, τρόφιμα και ουσίες με διεγερτική δράση. Από τον Ιπποκράτη, ο οποίος θεωρούσε τις φακές ως ένα τρόφιμο που ενισχύει τη σεξουαλική ικανότητα των ανδρών και την διατηρεί ακόμα και με το πέρασμα των χρόνων, έως τον Πλούταρχο, ο οποίος σύστηνε μάλιστα να προστίθεται στις φακές λίγο σαφράν. Αλλά οι αναφορές στα αφροδισιακά τρόφιμα δεν σταματάνε εδώ; το μέλι, το σουσάμι, τα μανιτάρια, τα σύκα, το πράσο και ο δυόσμος έχουν αναφερθεί ότι διεγείρουν την ερωτική μας διάθεση. Ακόμα και ο όρος αφροδισιακά παραπέμπει στη Θεά Αφροδίτη, τη θεά του έρωτα, της αγάπης και της ομορφιάς.
Γιατί όμως τα τρόφιμα αυτά να θεωρούνται τα «θαυματουργά» τρόφιμα που θα μας απογειώσουν τη σεξουαλική μας διάθεση? Ποιοι μύθοι και ποιες αλήθειες κρύβονται πίσω από όλες αυτές τις μαρτυρίες? Η σεξουαλική διέγερση συνδέεται άμεσα με την έκκριση κάποιων ορμονών, κυρίως των ενδορφινών και των φερορμονών. Οι ορμόνες του σεξ, όπως διαφορετικά αποκαλούνται είναι υπεύθυνες για την ψυχική μας ευφορία και απαραίτητες για μια καλή σεξουαλική ζωή. Η βέλτιστη έκκριση τους συνδέεται άμεσα με τη διατροφή μας γιατί αποτελούνται από αμινοξέα που συναντάμε και σε διάφορες τροφές. Συγκεκριμένα, τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C, μαγνήσιο και σελήνιο συμβάλουν στην ομαλή έκκριση αυτών των ορμονών.
Παρατηρώντας αυτές τις τροφές μέσα από μία πιο επιστημονική ματιά βλέπουμε ότι οι επιστημονικές αποδείξεις για την δράση των περισσότερων αφροδισιακών τροφών είναι λίγες και χρήζουν περαιτέρω αναλύσεων προκειμένου να θεωρούνται αξιόπιστες. Παρόλα αυτά τροφές όπως το σαφράν, το τζινσενγκ, αλλά και το βότανο maca μπορούν να βοηθήσουν ακόμα και τους πιο δύσπιστους.
Αφροδισιακά τρόφιμα
Σοκολάτα : αποτελεί το πιο δημοφιλές αφροδισιακό και μάλλον όχι άδικα. Το τρόφιμο αυτό περιέχει ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικές ουσίες τα οποία δίνουν το αίσθημα της ικανοποίησης. Οι ψυχοδιεγερτικές ιδιότητες που αποδίδονται στην σοκολάτα οφείλονται στην περιεκτικότητα της σε φαινυλαιθυλαμίνη. Η ουσία αυτή σε υψηλά επίπεδα προκαλεί αισθήματα έλξης, ενθουσιασμού, επιπολαιότητας, αλλά και φόβου. Λειτουργεί διεγείροντας τα κέντρα ευχαρίστησης του εγκεφάλου. Επίσης με την κατανάλωσή της απελευθερώνονται ενδορφίνες που έχουν αναλγητικές ιδιότητες και βελτιώνουν την ψυχική και σεξουαλική διάθεση. Οι καλύτεροι συνδυασμοί που μπορούμε να κάνουμε με τη σοκολάτα για να πετύχουμε την μέγιστη απόλαυση και διέγερση είναι οι ξηροί καρποί, οι φράουλες, η μπανάνα και η σαμπάνια.
Όστρακα και μαλάκια :τα τρόφιμα αυτά περιέχουν υψηλές ποσότητες ψευδαργύρου, έλλειψη του οποίου είναι υπεύθυνη για την ανδρική ανικανότητα, βιταμίνη Β3, η οποία συμβάλει στην σωστή αιμάτωση του ανδρικού γεννητικού συστήματος αλλά και αμινοξέα που συμβάλουν στην παραγωγή των αφροδισιακών ορμονών. Επιπλέον όμως το σχήμα αυτών των τροφίμων παραπέμπει έντονα στο γυναικείο σεξουαλικό όργανο και καθώς η σεξουαλική διέγερση είναι και κατά ένα μεγάλο ποσοστό εγκεφαλική υπόθεση, θα μπορούσε ακόμα και αυτός ο λόγος να κατατάσσει αυτά τα τρόφιμα σε αυτή την κατηγορία.
Μπανάνα : η υψηλή περιεκτικότητα του φρούτου σε κάλιο, συμβάλει στην καλύτερη μυϊκή και κυκλοφορική λειτουργία. Ο βασικός λόγος όμως που του αποδίδεται ο τίτλος του αφροδισιακού είναι λόγω του ιδιαίτερου σχήματος του.
Ξηροί καρποί : περιέχουν ιχνοστοιχεία και κυρίως ψευδάργυρο ο οποίος βοηθά στην βελτίωση της ανδρικής ανικανότητας. Συνδυάζονται και με άλλα τρόφιμα όπως το μέλι και τα καρύδια.
Μέλι : αποτελεί τρόφιμο με υψηλή θρεπτική αξία και πολλές ευεργετικές ιδιότητες! Συστήνεται επίσης ο συνδυασμός του μελιού με ξηρούς καρπούς αλλά και τροπικά φρούτα.
Σταφύλια : πρόσφατες μελέτες δεν έχουν δείξει κάποια σύνδεση του τροφίμου με τη σεξουαλική δραστηριότητα και έτσι μάλλον συμπεραίνουμε ότι η αφροδισιακή τους δράση πηγάζει εξαιτίας του ρόλου τους στα Ελληνικά Συμπόσια.
Κεράσι : η κατανάλωση αυτού του φρούτου έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης με αποτέλεσμα την καλύτερη αιμάτωση που είναι τόσο σημαντική στην στυτική λειτουργία.
Αβοκάντο : προέρχεται από ένα δέντρο το οποίο ονομάζεται «δέντρο των όρχεων» και μάλλον από εκεί έχει πάρει και την τόσο μεγάλη φήμη του. Περιέχει Βιταμίνη Ε και άλλα ιχνοστοιχεία που βοηθούν στην έκκριση των σεξουαλικών ορμονών.
Σέλινο : απελευθερώνει μία μυρωδιά, η οποία μοιάζει με τον ανδρικό ιδρώτα με αποτέλεσμα να ενεργοποιεί τους υποδοχείς φερορμονών των γυναικών.
Σπαράγγια : περιέχουν στεροειδή και φυτοοιστρογόνα , με αποτέλεσμα να αυξάνουν τα επίπεδα τεστοστερόνης, μιας άλλη ορμόνης που συνδέεται με τη σεξουαλική επιθυμία ανδρών και γυναικών.
Μαϊντανός : αποτελεί διεγερτικό για τη μήτρα.
Φασκόμηλο : Έχει τονωτικές και διεγερτικές ικανότητες, επιταχύνει την κυκλοφορία του αίματος και άρα βοηθά στην καλύτερη αιμάτωση. Συχνά χρησιμοποιείται ως βοηθητικό της ανδρικής ανικανότητας και ως διεγερτικό σε άτομά με μειωμένη ερωτική διάθεση.
Καφές : έχει φανεί να έχει διεγερτική δράση αλλά δεν φαίνεται να συσχετίζεται με τη σεξουαλική διέγερση.
Σκόρδο : η αλιΐνη που περιέχει χρησιμοποιείται αποτελεσματικά στην τόνωση της libido. Επίσης, λόγω της ικανότητας του να αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος μπορεί να προκαλεί υπεραιμία και να εντείνει την κυκλοφορία του αίματος.
Γλυκάνισο : περιέχει μία ουσία, την ανηθόλη, η οποία πιστεύεται ότι δίνει στο σώμα μία ευχάριστη μυρωδιά, έχει ήπια οιστρογόνα δράση και διεγείρει έτσι την ερωτική επιθυμία. Χρησιμοποιείται επίσης κατά της ανικανότητας και της σεξουαλικής απομάκρυνσης!
Αλκοόλ : η χρήση του αλκοόλ ως διεγερτικό είναι πολύ παλιά αλλά και συνήθης τεχνική. Ουσιαστικά το αλκοόλ ενισχύει την επιθυμία, μειώνει τις αναστολές αλλά δεν έχει φανεί να βελτιώνει την απόδοση. Η υπερκατανάλωση αλκοόλ μειώνει την σεξουαλική απόδοση και δημιουργεί στυτικές δυσλειτουργίες. Συνεπώς, δεν είναι ασφαλές να δοθεί κάποια σύσταση που να αφορά το αλκοόλ καθώς τα όρια είναι δυσδιάκριτα.
Ερωτικά βότανα
PANAX GINSENG: χρησιμοποιείται ευρέως ως τονωτικό. Σύγχρονες μελέτες έχουν δείξει ότι ενισχύει την ερωτική διάθεση αλλά ευεργετική δράση έχει φανεί να παρέχει σε άτομα με στυτικές δυσλειτουργίες. Η λήψη του θεωρείται ασφαλής όταν γίνεται για μικρό χρονικό διάστημα (1-2 μήνες) ενώ άτομα με ιστορικό διαβήτη ή υπέρτασης θα πρέπει να συμβουλευθούν πρώτα το γιατρό τους.
ΣΑΦΡΑΝ: Βελτιώνει τη στυτική δυσλειτουργία. Μπορεί να προστεθεί στο φαγητό, στη σαλάτα ενώ ακόμα μπορείτε να το απολαύσετε σαν έγχυμα.
Fit… ερωτική διάθεση!
Η σίγουρη όμως και απόλυτα ασφαλής συνταγή για να απογειωθεί η λίμπιντο είναι η άσκηση. Και ο λόγος είναι απλός και απόλυτα τεκμηριωμένος. Συμβάλει στην εύρυθμη λειτουργία των γεννητικών οργάνων, ιδιαίτερα στους άνδρες και παράλληλα βελτιώνει το καρδιαναπνευστικό σύστημα με παράλληλη τόνωση των μυών. Επιπλέον, σύμφωνα με μελέτη στο “American Journal of Medicine” το 26% των ατόμων όπου ακολουθεί καθιστικό τρόπο ζωής δυσκολεύονται να έχουν στύση είτε «πάντα» είτε «κάποιες φορές».
Μαριέττα Μαρκούση
MSc, Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος.