Το καλοκαίρι αποτελεί την καταλληλότερη εποχή για την έναρξη ενός προγράμματος απώλειας των περιττών κιλών. Οι λόγοι είναι πολλοί, αφενός ο ζεστός καιρός μας αποτρέπει από την κατανάλωση λιπαρών τροφών και αφετέρου η καλοκαιρινή περίοδος είναι ιδανική για την έναρξη κάποιας μορφής φυσικής δραστηριότητας. Πολλές φορές έχουμε ακούσει ή διαβάσει ότι ένα πρόγραμμα απώλειας των περιττών κιλών θα πρέπει να συνοδεύεται από άσκηση. Οι λόγοι είναι πολλοί… εμείς εδώ θα προσπαθήσουμε να συγκρίνουμε μία γυναίκα με καθιστικό τρόπο ζωής με μία γυναίκα που εργάζεται αλλά παράλληλα εξασφαλίζει χρόνο προκειμένου να πραγματοποιεί φυσική δραστηριότητα τρεις φορές την εβδομάδα από μία ώρα την φορά.
1. Η επίδραση της φυσικής δραστηριότητας έχει τόσο άμεσα αλλά και έμμεσα πλεονεκτήματα. Συνεπώς, όταν πραγματοποιούμε κάποια δραστηριότητα μέσα στην ημέρα αυξάνουμε την κατανάλωση θερμίδων με αποτέλεσμα η απώλεια κιλών να είναι μεγαλύτερη. Αλλά ακόμα και μακροπρόθεσμα η σωματική δραστηριότητα οδηγεί σε αύξηση του Βασικού Μεταβολισμού Ηρεμίας μέσω της αύξησης του συνολικού μυϊκού ιστού του σώματος.
2. Η φυσική δραστηριότητα έχει συνδεθεί με την αυξημένη έκκριση των ορμονών της χαράς (ενδορφίνες). Έτσι, ένα άτομο που γυμνάζεται αισθάνεται μεγαλύτερη χαρά λόγω αυτής της ιδιότητας που προσφέρει η άσκηση στις ορμόνες. Οπότε με αυτό τον τρόπο μπορεί να περιορίσει και την συναισθηματική διατροφή (τρώω από ανία ή άγχος και όχι επειδή πεινάω) που φαίνεται να εμφανίζουν ολοένα και περισσότερα άτομα και κυρίως γυναίκες.
3. Η συστηματική δραστηριότητα φαίνεται να δρα προστατευτικά στην εμφάνιση διαφόρων ασθενειών όπως επίσης συστήνεται ως μέσο αντιμετώπισης κάποιων χρόνιων νοσημάτων.
CRASH TEST
– Πόσο επηρεάζει τη διατροφή και την αποθήκευση λίπους η καθιστική ζωή; Πόσο βοηθά αντίστοιχα να κάψει περισσότερο λίπος πριν αποθηκευτεί (ή που έχει αποθηκευτεί) η εντατική εξάσκηση;
Κατά τη διάρκεια της άσκησης κινητοποιούνται δύο μεταβολικά υποστρώματα, οι υδατάνθρακές και το λίπος. Επίσης, ακόμα και σε χαμηλής ένταση έχουμε χρησιμοποίηση κυρίως λιπαρών για την παροχή ενέργειας. Όσο αυξάνεται η ένταση της άσκησης αυξάνεται και η ΣΧΕΤΙΚΗ χρησιμοποίηση υδατανθράκων για την παροχή ενέργειας. Η σύσταση λοιπόν όσον αφορά την ένταση της άσκησης παραμένει σαφής, ο ασκούμενος καλείται να πραγματοποιεί όσο πιο έντονη άσκηση μπορεί για το χρονικό διάστημα που είναι διατεθειμένος να διαθέσει. Από τα παραπάνω όμως προκύπτει το ερώτημα κατά πόσο είναι θεμιτό κατά τη διάρκεια της άσκησης να «καίμε» υδατάνθρακες? Η απάντηση σε αυτό είναι ότι ο οργανισμός στο τέλος της ημέρας θα προσπαθήσει να αναπληρώσει τις απώλειες του σε υδατάνθρακα κινητοποιώντας το λίπος του. Αυτό σημαίνει ότι το λίπος που θα «κάψουμε» μέσα στην ημέρα θα είναι μεγαλύτερο αναλογιζόμενοι τα ΑΠΟΛΥΤΑ νούμερα. Και φυσικά το λίπος που κινητοποιείται βρίσκεται στις περιοχές όπου οι αποθήκες είναι περισσότερες.
– Πόσο επηρεάζει στην επιβράδυνση του μεταβολισμού ένας τρόπος ζωής που περιλαμβάνει μόνο καθισιό; Αντίθετα υπάρχει ένδειξη για το πόσο αυξάνεται ο μεταβολισμός με την εξάσκηση;
Γνωρίζουμε ότι η άσκηση αποτελεί την ιδανικότερη λύση για την βελτίωση του μεταβολισμού. Συνεπώς, ένας άνθρωπος με καθιστικό τρόπο ζωής έχει σίγουρα χαμηλότερο μεταβολισμό σε σύγκριση με κάποιον που ασκείται. Η αύξηση του μεταβολισμού μέσω της άσκησης επέρχεται σύντομα και μπορεί να είναι διαρκής όσο αυξάνουμε σταδιακά είτε την ένταση είτε τη διάρκεια της δραστηριότητας.
Επίσης, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τη συμβολή της άσκησης στην πρόληψη και αντιμετώπιση διαφόρων ασθενειών όπως τα αυξημένα τριγλυκερίδια, τα μεταβολικά νοσήματα και άλλα… Συνεπώς, γίνεται σαφές ότι κάποιος που γυμνάζεται μπορεί να δώσει μία άφεση αμαρτιών στον εαυτό του καταναλώνοντας λίγο περισσότερο κόκκινο κρέας ή κάποιο λιπαρό γλυκό χωρίς αυτά να έχουν επίδραση στην υγεία και την ευρωστία του.
Μαριέττα Μαρκούση
MSc, Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος.