ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ
Χρειάζεται προσοχή, γιατί μπορεί
- η γρήγορη απώλεια να αποτελεί ώς ένα βαθμό ψυχολογικό «ντοπάρισμα», αλλά από τη στιγμή που με μαθηματική ακρίβεια τα κιλά θα επιστρέψουν δριμύτερα,
- στο «εφικτό» πλάνο διατροφής, που χαρακτηρίζεται από επάρκεια σε θρεπτικά συστατικά και καταρτίζεται σύμφωνα πάντα με τις ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες και απαιτήσεις του ατόμου, στοχεύοντας βέβαια σε μια λογική και σταδιακή απώλεια βάρους.
- η διατροφή μας το χρονικό διάστημα μετά το καλοκαίρι θα πρέπει να έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, έτσι ώστε όχι μόνο να συμβάλει στην απώλεια σωματικού βάρους αλλά και να ενισχύσει την ασπίδα προστασίας του οργανισμού έναντι των ιώσεων και αλλεργιών, οι οποίες είναι πολύ συχνές το φθινόπωρο.
- Δίαιτες μονομερείς που μας παρέχουν μια μόνον ομάδα τροφών (μόνο φρούτα ή μόνο γαλακτοκομικά) ή αυστηρά υποθερμιδικά προγράμματα των 1.000 ή και λιγότερων θερμίδων που συχνά συνιστά η μία φίλη στην άλλη, πρέπει να αποφεύγονται, μια και όχι μόνον είναι ανεπαρκή σε θρεπτικά συστατικά, αλλά και το αποτέλεσμα που έχουν είναι εντελώς παροδικό, αφού η όποια απώλεια βάρους αντικατοπτρίζει κυρίως γλυκογόνο, υγρά, μυϊκό ιστό και όχι ιδιαίτερα ποσά λιπώδους ιστού.
- Η πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής
- Σύμφωνα λοιπόν με αυτό το μοντέλο πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά φρούτα και λαχανικά εποχής, ελαιόλαδο, δημητριακά και προϊόντα αυτών (π.χ. ζυμαρικά, ψωμί), όπως επίσης και γαλακτοκομικά, ενώ ψάρι και πουλερικά πρέπει να καταναλώνονται 3-4 φορές την εβδομάδα.
- Μερικές φορές τον μήνα μπορούμε να καταναλώνουμε κόκκινο κρέας, ενώ πειρασμοί, όπως τα γλυκίσματα, δεν πρέπει να εξοστρακιστούν από τη διατροφή (διότι τότε θα αποτελέσουν ακόμα πιο έντονη επιθυμία…), αλλά να ενταχθούν με μέτρο ικανό να μην επιβαρύνει ουσιαστικά το θερμιδικό μας ισοζύγιο (π.χ. 2 φορές την εβδομάδα στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής).
- η τακτικότητα των γευμάτων, η επαρκής ενυδάτωση, η αποφυγή μεγάλων ποσοτήτων αλκοολούχων ποτών και βέβαια, η μη παράλειψη του πρωινού.
- Το πρωινό πρέπει να καλύπτει το 25% των ημερήσιων ενεργειακών αναγκών του οργανισμού μας.
- διατροφική παιδεία. Προς την κατεύθυνση αυτή είναι σημαντική η συνεργασία ειδικών (διαιτολόγων – γιατρών – καθηγητών Φυσικής Αγωγής – ψυχολόγων), ώστε να μπει ένα φρένο στις επιδημικές διαστάσεις του φαινομένου της παχυσαρκίας. στη χώρα μας δεν προωθείται
Μαρκούση Μαριέττα
MSc, Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος