Δίαιτα & Γλυκά… (αποτελούν δύο διαφορετικές κατηγορίες ή μπορούν να συνυπάρχουν)?
Πολλές φορές όταν μιλάμε για δίαιτα οι περισσότεροι πιστεύουμε ότι δεν μπορούμε να καταναλώσουμε γλυκά. ΛΑΘΟΣ!!!
Γιατί τα γλυκά θέλουμε να υπάρχουν στη διατροφή μας????
- Η μεγαλύτερη διατροφή «απόλαυση» και «ατασταλία»
- Η αδυναμία στα γλυκά είναι κληρονομική αλλά και θέμα φύλου
- Πολλές θρεπτικές ιδιότητες
- Βοηθούν για την πνευματική εργασία, υπογλυκαιμία, κατάθλιψη, «αφροδισιακές ιδιότητες»
- Μαύρη σοκολάτα : προστατεύει έναντι του καρκίνου και του στρες
- Κατανάλωσωση γλυκών κατα τη διάρκεια της έμμηνου ρύσης
Η απώλεια βάρους είναι συνάρτηση των θερµίδων που προσλαµβάνουµε και καταναλώνουµε και πρέπει να ξέρουµε ότι κανένα τρόφιµο, ακόµα και τα γλυκά, δεν µας παχαίνει εφόσον το καταναλώνουµε µε µέτρο. Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποια γλυκά τα οποία συστήνονται δεδομένου ότι έχουν αρκετές θρεπτικές ιδιότητες για τον οργανισμό έναντι κάποιων άλλων.
Παραδείγματα είναι:
- Τα γλυκά του κουταλιού (1κ γ : 100 θερμίδες)
- Τα παγωτά γρανίτα (1 ποτήρι: 180 θερμίδες) και τα παγωτά τύπου light
- Η μαύρη σοκολάτα (500 θερμίδες τα 100 γρ)
- Τα γλυκά του ταψιού (κανταίφι 1 κομμάτι: 380 θερμίδες, μπακλαβάς 1 κομμάτι 400 θερμίδες, γαλακτομπούρεκο 1 κομμάτι: 350 θερμίδες)
- Μπανάνα (1 κανονική:120 θερμίδες) και καρπούζι (1 λεπτή φέτα: 80 θερμίδες) από την κατηγορία των φρούτων (λόγω του υψηλού γλυκαιμικού τους δείκτη προκαλούν άμεση άνοδο της γλυκόζης)
- Μέλι (1κ σ: 60 θερμίδες)
- Ζελέ φρούτων (1 μπόλ: 150 θερμίδες)
Θρεπτικές ιδιότητες:
- πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά,
- συµβάλλουν στην καλή καρδιαγγειακή υγεία αλλά και
- ρύθµιση της πίεσης.
Θρεπτικές ιδιότητες μελιού
- Αντιβακτηριδιακή δράση
Το μέλι έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Είναι αντισηπτικό και μικροβιοκτόνο λόγω του υπεροξειδίου του υδρογόνου που περιέχει, της οξύτητάς του και της υψηλής συγκέντρωσης των ζαχάρων του. Βοηθά στην επούλωση των πληγών, σταματά το αίμα στις πληγές και τα τραύματα και προσφέρει ασηψία. Χάρη στις αντιβιοτικές και αλκαλικές ιδιότητές του βοηθά στην απολύμανση του στόματος και δεν δημιουργεί προϋποθέσεις τερηδόνας. - Αϋπνία
Τα σάκχαρά του συμβάλλουν στην έκκριση σεροτονίνης, ορμόνης που χαλαρώνει και βοηθά στον ύπνο. - Μεταβολισμός
Το μέλι συνιστάται κατά της παχυσαρκίας που οφείλεται στον ελαττωματικό μεταβολισμό, υπερινσουλινισμό και στην συγκράτηση νερού στους ιστούς. - Καρδιά – κυκλοφορικό
Η παρατεταμένη κατανάλωση μελιού από άτομα που πάσχουν από καρδιακές διαταραχές έχει σαν αποτέλεσμα την βελτίωση της κατάστασής τους. Τα σάκχαρα του μελιού, ιδίως η γλυκόζη, είναι απαραίτητα για τις συστολές του καρδιακού μυ και αποτελούν πηγή ενέργειας για την καρδιά. Ακόμη το μέλι με τη βοήθεια των σακχάρων του και τις ακετυλοχολίνης διαστέλλει τα αγγεία και μειώνει την υπέρταση. - Αναιμία
Το ποσοστό της αιμοσφαιρίνης, ιδίως σε παιδιά, αυξάνει με την κατανάλωση μελιού κυρίως λόγω του σιδήρου και του χαλκού που περιέχει. - Στομαχοεντερικές παθήσεις
Το μέλι είναι βασικά αλκαλική τροφή λόγω των μεταλλικών αλάτων που περιέχει. Η αλκαλικότητα αυτή μειώνει την οξύτητα του στομάχου. Το μέλι αποδεικνύεται πολύτιμο μέσο προστασίας κατά των ελκών του στομάχου και δώδεκα- δακτύλου. Τέλος, θεωρείται ένα από τα καλύτερα φυσικά ελαφρά καθαρτικά λόγω της υψηλής ποσότητας χολίνης που περιέχει, καταπολεμώντας έτσι την δυσκοιλιότητα. - Συκώτι
Η γλυκόζη του μελιού συμπληρώνει τις εφεδρείες του γλυκογόνου του ήπατος. Το συκώτι είναι το εργοστάσιο του οργανισμού μας όπου συντίθενται χρήσιμες για τον οργανισμό ουσίες και αποικοδομούνται άλλες που είναι επικίνδυνες όπως οι τοξίνες. Η παρουσία γλυκογόνου ενισχύει αυτή την εργασία και αυξάνει την αντίσταση του οργανισμού στις μολύνσεις. - Νεφρά
Το μέλι περιέχει πολύ λίγη πρωτεΐνη και σχεδόν καθόλου αλάτι, ουσίες που δεν επιτρέπονται σε άτομα που έχουν παθήσεις νεφρών. Εκτός αυτού, το μέλι, σαν υπερτονικό διάλυμα γλυκόζης, δυναμώνει και ενισχύει τον οργανισμό και είναι διουρητικό.
Μαρκούση Μαριέττα
MSc, Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος