Κατά τη διάρκεια αλλά και πριν την έναρξη του καλοκαιριού το ενδιαφέρον μας για σωστότερη διατροφή αλλά και για έλεγχο του βάρους αυξάνεται. Έτσι, πολύ συχνά βλέπουμε σε ποικίλα έντυπα διάφορες διατροφές που στοχεύουν στην ταχεία απώλεια σωματικού βάρους πριν τις καλοκαιρινές διακοπές. Η πρακτική αυτή σε καμία περίπτωση δεν θα χαρακτηριζόταν σωστή παρά μόνο εάν αποφασίζαμε ότι αυτές τις τεχνικές βελτιστοποίησης της διατροφής θα τις υιοθετούσμε καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Έχοντας λοιπόν αυτό στο νού μας θα μπορούσαμε να συνοψίσουμε κάποιες βασικές οδηγίες προς λουόμενους.

ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ:
Η σωστή ενυδάτωση κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο σε ένα πρόγραμμα σωστής διατροφής. Η καθημερινή σύσταση όσον αφορά τη λήψη υγρών θα πρέπει να είναι 1ml υγρών ανά θερμίδα που λαμβάνουμε. Ένα άτομο δηλαδή που λαμβάνει καθημερινά 1800 θερμίδες θα πρέπει να πίνει αντίστοιχα 1,8 L υγρών. Συνεπώς, βλέπουμε ότι ακόμα και η λήψη των υγρών εξατομικεύεται για κάθε άτομο.
Γιατί όμως είναι τόσο σημαντική η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού? Βασικά ο λόγος που θα πρέπει να είμαστε πολύ τυπικοί με την καθημερινή μας ανάγκη για τη λήψη υγρών είναι προκειμένου να αποφύγουμε την αφυδάτωση η οποία εκφράζεται και ως έντονα κίτρινο χρώμα στα ούρα, ξηρότητα και αφυδατωμένη επιδρμίδα αλλά και με διάφορους άλλους τρόπους. Η απαίτηση για σωστή λήψη υγρών εντίνεται ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες όπου η εφίδρωση λόγω αυξημένης θερμοκρασίας είναι έντονη.

ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΝΗΘΕΙΩΝ:
Εδώ θα δούμε και πάλι τον χρυσό κανόνα που ορίζει ότι καθημερινά θα πρέπει να λαμβάνουμε πολλά και συχνά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Θα μπορόυσαμε να πούμε ότι εάν καταφέρναμε να τρώμε κάθε τρείς με τέσσερεις ώρες έχουμε πετύχει ιδανικά στην αύξηση των καύσεων από τον οργανισμό μας και αυτό γιατί το στομάχι μας χρειάζεται προετοιμασία προκειμένου να δεχθεί το κεντρικό γεύμα (μεσημεριανό κυρίως) και να το πέψει σωστά. Επιπλέον, με αυτό τον τρόπο μειώνουμε και τα υπερφαγικά επεισόδια λόγω εκτεταμένης νηστείας.

ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΤΑΛΛΗΛΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ:
Όσον αφορά την επιλογή των κατάλληλων φαγητών οφείλουμε να τονίσουμε ότι το καλοκαίρι προσφέρει μία ποικιλία από φαγητά τα οποία χωρίς να στερούνται σε γεύση περιέχουν παράλληλα πολύ λίγες θερμίδες. Αρχικά, στρεφόμαστε στα φρούτα και τα λαχανικά τα οποία δεσπόζουν σε πολύ μεγάλη ποικιλία αυτή την περίοδο και μπορούν να αποτελέσουν ιδανικές επιλογές για να συνοδεύσουμε το γεύμα μας αλλά και ως ενδιάμεσα σνάκ προσφέροντας ευεξία και τόνωση λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας αυτών σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Παράλληλα επιεδή το καλοκαίρι ο υδράργυρος ανεβαίνει, τροφιμα πλούσια σε λιπαρά θα πρέπει να αποφεύγονται. Συνεπώς, χρησιμοποιόντας όλες τις βασικές πρώτες ύλες θα πρέπει να προσέξουμε τον τρόπο μαγειρέματος και την εξωγενή προσθήκη λιπαρών (λάδια, dressings, βούτυρα…)προκειμένου να έχουμε ένα πλήρες αλλά και ελαφρύ γεύμα. Πάντως ο αποκλεισμός τροφίμων θα πρέπει να αποφεύγεται και σημαντική είναι η κατανάλωση τροφίμων από όλες τις ομάδες τροφών.

Μαριέττα Μαρκούση
MSc, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος