Πολλές φορές οι αθλητές που συναντώ στο γραφείο μου, παραδέχονται ότι συνηθίζουν να εφαρμόζουν διάφορες μεθόδους, θεμιτές ή μη, προκειμένου να μειώσουν το Σωματικό τους Βάρος πριν από σημανικούς αγώνες. Αυτό συμβαίνει κατά κόρον σε αθλήματα οπου αγωνίζονται βάρη κατηγοριών βάρους, όπως η πάλη. Η απότομη απώλεια κιλών πριν τους αγώνες, με ανορθόδοξες διατροφές, σίγουρα δεν συστήνεται και ελοχεύει κινδύνους μείωσης της Αθλητικής Απόδοσης λόγω καταπόνησης του οργανισμού μέσω της «δίαιτας».
Πολλοί αθλητές πιστεύουν ότι η μείωση του βάρους θα τους βοηθήσει στους αγώνες αλλά δεν λαμβάνουν υπ όψη τους ότι η απότομη και γρήγορη απώλεια κιλών θα προκαλέσει το αντίθετο αποτέλεσμα. Η υπερπροπόνηση με σκοπό την μείωση του βάρους θα αναγκάσει τον οργανισμό να αδειάσει από ενεργειακά υποστρώματα (κάυσιμα) με αποτέλεσμα τη στιγμή του αγώνα ο αθλητής να μην έχει την απαραίτητη ενέργεια για να διεκπερεώσει τον αγώνα. Η ακραίες δίαιτες επίσης πρκαλούν μείωση των επιπέδων του υδατάνθρακα στο οργανισμό και επιπλέον μπορεί να προκαλέσουν αφυδάτωση, μείωση δύναμης και αντοχής.
Επιπλέον, άλλες μέθοδοι, που κατά καιρούς έχω μάθει οτι χρησιμοποιούνται, όπως η χρήση ειδικού ρουχισμού «εφίδρωσης» η υπερχρησία σάουνας και άλλα προκαλούν επίσης στον αθλητή αφυδάτωση. Η αφυδάτωση βέβαια οδηγεί σε μείωση του βλαρους αλλά τα μειονεκτήματα της μεθόδου είναι πολλά, όπως η κίνδυνος θερμοπληξίας, οι μυικές κράμπες και άλλα.
Παρακάτω θα δούμε μαζί υγιεινούς και αποτελεσμαικούς τρόπους ελέγχου του Σωματικού Βάρους απίν από κρίσιμους αγώνες.
Οργανώστε τη διατροφή σας!
Όσο κουραστικό ή τετρημένο και αν ακούγεται η υιοθέτηση σταθερ΄ν ωρών κατανάλωσης γευμάτων από έναν αθλητή είναι ο τρόπος να βοηθησει η πέψη και απορρόφηση της τροφής. Εφαρμόστε λοιπόν, το λίγο πολύ γνωστό σε όλους μας σχήμα διατροφής που περιλαμβάνει τρεία γεύματα και δύο έως τρεία ενδιάμεσα. Μην παραλείπετε ποτέ γεύματα/ενδιάμεσα μιας και με αυτό τον τρόπο θα καταλήξετε είτε να τσιμπολογάτε «ανθυγιεινές» τροφές είτε να υπερκαταναλώσετε το επόμενο γεύμα.
Ισρροπία μεταξύ των ομάδων τροφών!
Καταναλώστε τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφών και μέγιστη απόδοση. Εξασφαλίστε κυρίως τροφές πλουσιες σε ασβέστιο, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα ολικής άλσεσης σιτηρά και μειώστε η συνολική ημερήσια πρόσληψη πρωτείνης. Μην ξεχνατε, τέλος, ότι η σωστή διατροφή δεν μας εξασφαλίζει μόνο θρεπτικά συστατικά αλλά επιπλέον μας κάνει να αισθανόμαστε ικανοποίηση.
Περιορίστε τα λιπαρά.
Τα τηγανητά φαγητά είναι σε πλούσια σε λιπαρά, και κυρίως σε κακά λιπαρά. Αντικαταστηστε αυτές με τροφές με υγιεινότερες λύσεις όπως τα βραστά ή ψτά φαγητά.
Πείτε όχι στα κεράσματα!
Ένα ποτό, ένα αναψυκτικό, ένα γλυκό περιέχει θερμίδες αλλά ελάχιστα θρεπικά συστατικά! Φυσικά, η ζωή ενός αθλητή μπορεί να περιέχει τα πάντα. Η χαμηλή όμως συχνότητα κατανάλωσης αυτών των τροφών είναι που διαδραματίζει τον βασικότερο ρόλο. Πολλές φορές στη δουλειά μου έχω δεί ότι για τον έλεγχο του βαρους ένας αθλητής δεν χρειάζεται, παρά μόνο, να προσέξει τα κεράσματα και το ασυναίσθητο τσιμπολόγημα.
Φάτε έξυπνα snack!
Τρόφιμα πλόυσια σε υδατάνθρακες και πρωτείνες μπορούν να μας γεμίσουν ενέργεια. Εφόσον τα snack σας ξεπερνούν τα τρία ανά ημέρα, θα χρειαστεί να σκεφτείτε ότι λαμβάνεται πολλές θερμίδες από τα snack. Οπότε φερθήτε έξυπνα με τα snack και χειριστειτε τα κατάλληλα προκειμένου να συμπληρώνουν- και όχι να καθορίζουν- τη διατροφή σας.
Ελέγξτε τις μερίδες!
Χρησιμοποιήστε πιάτα κατάλληλου μεγέθους και περιοριστέιτε σε μια καναονικήμερίδ ακόμα και αν πρόκειτε να φάτε το αγαπημένο σας φαγητό.