Το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου αποτέλεσε μία πολύ καλή ευκαιρία για τους περισσότερους από εμάς να χαλαρώσουμε και να ξεφύγουμε για λίγο από την πόλη παραμονής μας. Είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι φίλοι και πελάτες μου το τριήμερο της ανάπαυλας από τη δουλειά το έχουν συνδέσει με μία ανάπαυλα και από τη σωστή διατροφή! Εάν φύγαμε και εκτός σπιτιού, οι περισσότεροι έχουμε επιστρέψει και αμφιβάλουμε εάν το αγαπημένο μας τζιν συνεχίζει να μας κουμπώνει.

Τα παραπάνω, τα οποία τα παρουσιάζουμε με χιουμοριστική διάθεση, είναι σε κάθε περίπτωση μία διατροφική συμπεριφορά η οποία είναι πολύ λανθασμένη και είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να την περιορίσουμε ή ακόμα καλύτερα να μην την επαναλάβουμε.

Δεδομένου όμως ότι «ότι είναι να γίνει έγινε» θα ήθελα με τη σειρά μου να σας κάνω κάποιες προτάσεις προκειμένου τα 2 ή 3 παραπάνω “κιλάκια” που μπορεί να δείχνει η ζυγαριά να χαθούν χωρίς πολύ κόπο (σίγουρα αποφεύγοντας ακραίες διατροφικές συνήθειες) αλλά στον λιγότερο δυνατό χρόνο! Οι παρακάτω συμβουλές που θα σας δώσω είναι εύκολες και τα αποτελέσματα θα φανούν πολύ σύντομα!

  1. Να τρώτε όλα σας τα γεύματα! Όσο και αν ακούγεται περίεργο ο ακραίος διατροφικός περιορισμός μόνο κακό θα κάνει. Αυτό συμβαίνει γιατί ο οργανισμός, ο οποίος είναι συνηθισμένος και προγραμματισμένος να καταναλώνει κάποιες συγκεκριμένες θερμίδες ανά ημέρα, θα μειώσει ραγδαία της καύσεις του και έτσι ενώ θα πεινάτε δεν θα χάνετε βάρος!
  2. Να τρώτε τουλάχιστον 5 φρούτα και λαχανικά ανά ημέρα. Οι συγκεκριμένες ομάδες τροφίμων θα σας χορτάσουν, θα σας ενυδατώσουν και θα σας γεμίσουν ενέργεια προκειμένου να ανταποκριθείτε στις ανάγκες της ημέρας σας.
  3. Να πίνετε πολλά υγρά. Τα υγρά θα σας ενυδατώσουν- ειδικά εάν το τριήμερο η κατανάλωση αλκοόλ ήταν και λίγο τσιμπημένη- και θα σας δώσουν την αίσθηση ότι πεινάτε λιγότερο.
  4. Αντικαταστείστε τα σιτηρά με προϊόντα ολικής άλεσης. Τα ολικής άλεσης προϊόντα θα σας κάνουν να χορτάσετε και θα σας διατηρήσουν χορτασμένους για περισσότερη ώρα. Επιπλέον, συμβάλουν στη καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου και στην εύρυθμη λειτουργία του εντέρου!
  5. Γράψτε τι τρώτε! Η καταγραφή ενός ημερολογίου διατροφής έχει αποδειχθεί ότι θα σας βοηθήσει να περιορίσετε τις θερμίδες που καταναλώνετε!
  6. Ξεκινήστε την άσκηση! Η Φυσική δραστηριότητα εκτός του ότι θα βοηθήσει να «κάψετε» θερμίδες, επιπλέον θα απογειώσει τη διάθεση σας να έτσι δεν θα σας αφήσει χώρο για να σκεφτείτε το άσκοπο τσιμπολόγημα!

Μαριέττα Μαρκούση,
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
MSc Αθλητική Διατροφή