Ενδείκνυται η Σαρακοστή για να αρχίσουμε δίαιτα…; Αλλά και όσοι ακολουθούν ήδη ένα πρόγραμμα διατροφής, πως μπορούν να μείνουν μακριά από το κρέας χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο τον οργανισμό τους;
Μερικές συχνές ερωτήσεις για το τι θα πρέπει να προσέξουμε στη διατροφή μας κατά τη διάρκεια της νηστείας.
  • Μπορούμε να ωφεληθούμε από την νηστεία;

Βεβαίως! Άλλωστε, η μειωμένη πρόσληψη κόκκινου κρέατος μας φέρνει πολύ κοντά στα πρότυπα της Μεσογειακής Διατροφής.

  • Η απομάκρυνση από αυτές τις τροφές βοηθάει στην καλή λειτουργία του οργανισμού;
Σε κάθε περίπτωση η περίοδος της σαρακοστής αποτελεί την ιδανική περίοδο να αποτοξινωθούμε προστατεύοντας την καρδιά και το συκώτι μας.
  • Πώς συμβαίνει αυτό;
Με μειωμένη πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών και χοληστερόλης, παράγοντες που συμβάλουν στην εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων και διαφόρων μορφών καρκίνου.
  • Η νηστεία της σαρακοστής προσφέρεται για να ξεκινήσει κάποιος δίαιτα;
Σαφώς, καθώς η μείωση κατανάλωσης ζωικού λίπους συνήθως αποφέρει και μείωση της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων. Αντιστρόφως ανάλογα λειτουργεί η αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών. Έτσι, ενώ η μέση ημερήσια κατανάλωση φυτικών ινών (όσπρια, φρούτα, λαχανικά) στις αναπτυγμένες χώρες είναι 12-18 γραμ. με συνιστώμενη ποσότητα τα 25-30γραμ. αυξάνεται, τελικώς, και φθάνει τα 30-42 γραμ.
  • Μπορεί όμως η αποχή από ορισμένες τροφές να θέσει σε κίνδυνο την υγεία μας;
Πράγματι η μειωμένη πρόσληψη βιταμίνης C και πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας που υπάρχει σε αφθονία σε προϊόντα ζωικής προέλευσης (π.χ κόκκινο κρέας), μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα της διατροφής. Ωστόσο, μπορεί να εξισορροπηθεί από αυξημένη πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων και οσπρίων. Και βέβαια η προσθήκη ενός φυσικού χυμού πορτοκάλι στο μεσημεριανό και το βραδινό γεύμα κρίνεται ,πλέον, απαραίτητη.
  • Ορισμένοι επιλέγουν, αν όχι σε όλη την νηστεία τουλάχιστον σε συγκεκριμένες ημέρες, να απέχουν και από την κατανάλωση ελαιόλαδου.
Αναμφισβήτητα είναι πολύ σημαντικό στοιχείο για τον οργανισμό μας. Παρόλα αυτά, η ικανοποιητική πρόσληψη παλυφαινολών και βιταμίνης Ε μπορεί να επιτευχθεί από άλλες πηγές φυτικού λίπους, όπως οι ξηροί καρποί.
Μερικές διατροφικές συμβουλές προκειμένου να μην πέσετε σε «σφάλματα»:
  • Στην παραδοσιακή ταραμοσαλάτα και μελιτζανοσαλάτα μειώστε το προστιθέμενο λάδι. 1 κουταλιά της σούπας ταραμοσαλάτα αποδίδει 140Kcal.
  • Τουρσί: αποτελεί καλή επιλογή, αν δεν έχετε φρέσκια σαλάτα και αποδίδει 20Kcal/100gr.
  • Ελιές: Περιέχουν πολλές θερμίδες (4 ελιές = 45Kcal)
  • Χαλβάς: Εξαρτάται από τον τρόπο παρασκεύης του.
Ενδεικτικό Πρόγραμμα
Πρωϊνό
1 ποτήρι φρέσκο χυμό(φρούτα)& 2 φρυγανίες με 1 κουταλιά του γλυκού μαργαρίνη& 1 κουτάλι της σούπας μέλι,
Ενδιάμεσο
1 κουλούρι θεσσαλονίκης
Μεσημεριανό με Ελαιόλαδο
Σουπιές με σπανάκι
Μεσημεριανό χωρίς Ελαιόλαδο
Φασολάδα νερόβραστη
Απογευματινό
½ Χαλβά σιμιγδαλένιο
Βραδινό χωρίς Ελαιόλαδο
Σαλάτα Πιάζ
Βραδινό με Ελαιόλαδο
Χταπόδι στον ατμό με φρέσκα λαχανικά και ταχίνι
Διατροφικά τρικ για αποφυγή των δυσάρεστων συνεπειών της νηστείας
  • Γάλα μαζί με δημητριακά ολικής αλέσεως
  • φασόλια, ρεβίθια, γίγαντες, μαζί με τυρί
  • Όλα τα όσπρια μαζί με σιτηρά (ρύζι, σταρένιο ψωμί)
  • Επιπλέον, κάποια φρούτα (μπανάνα, πορτοκάλι, αχλάδι) και λαχανικά
  • (πράσινα φυλλώδη, καρότα, μπρόκολο) έχουν υψηλότερα επίπεδα πρωτεΐνης σε σχέση με κάποια άλλα και πρέπει να προτιμώνται.

 

Μαριέττα Μαρκούση
MSc, Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος.